Írd be, mit keresel:

Csodás a csicsóka, érdemes megismerni!

Bár piacokon eddig is fel-felbukkant a csicsóka, örömmel konstatáltuk, hogy most már zöldségeseknél, szuperekben és hiperekben is kapható ez az egészséges és nagyon finom őszi–téli zöldség. Érdemes megismerkedni, sőt megbarátkozni vele!

Cookta - 2016.10.31.
Csodás a csicsóka, érdemes megismerni!

Göcsörtös, gribegurba gumók, amelyek leginkább a burgonyára hasonlítanak. Ízben is hasonló, bár kicsit édesebb, a krumplihoz hasonlóan a föld alatt nő, de nem rokonok. Eredetileg Kanadából származik, ahol vadon is megterem, ha lenne alkalma, nálunk is megélne. Nagyon szapora és igénytelen, a kerttel rendelkezők ültessenek belőle, mert amellett, hogy őszre kifejlődő gumói nagyon egészségesek, vidám, sárga – napraforgóra emlékeztető – virágokkal is megörvendeztet minket. Mivel viszonylag magasra, akár 2 méteresre is megnő, érdemes a kerítés mellé ültetni.

Miért egészséges a csicsóka?

– A krumplihoz képest hatszoros a csicsóka rosttartalma, ami jótékony az emésztőrendszer számára, hamar eltelít, laktat, sokkal kevesebb kalóriával jóllakunk.

– A benne lévő szénhidrát egy bizonyos inulin, ami édes ízt és kellő energiát biztosít a szervezetnek, nem emeli a vércukorszintet, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

– Rengeteg vitamin és nyomelem van benne, magas a kálium-, kalcium-, magnézium-, foszfor- és cinktartalma, emellett sok C-vitamint és B1-, B2-vitamint tartalmaz.

– A csicsóka csökkenti az édesség utáni vágyat, ezért diétázóknak kimondottan ajánlott.

– Jótékonyan hat a bélflórára, ezért antibiotikumos kúrák után természetes regenerálóként is fogyasztható.

– Vannak, akik puffadásra, szelesedésre panaszkodnak csicsóka fogyasztása esetén, a tapasztalatok szerint elsősorban azoknál jelentkeznek ezek a tünetek, akiknek gond van a bélflórájukkal, így nagyon fontos, hogy először csak keveset fogyasszunk belőle, és fokozatosan szoktassuk hozzá a szervezetet!

Hogyan készítsük el a csicsókát?

– A csicsókát fogyaszthatjuk nyersen, akár a retekhez hasonlóan, meghámozva, vékonyan felszeletelve, de adhatjuk salátákhoz is.

– A csicsókából készíthetünk selymes krémlevest egy kis burgonyával, hagymával, majd tejszínnel krémesítve. Videós receptünk itt >>

– Megpárolhatjuk vagy süthetjük serpenyőben köretnek, akár magában, akár krumplival vagy más zöldséggel vegyesen.

– Szuperegészséges csipsz készíthető belőle vékonyra szeletelve, pici olajjal összeforgatva, majd sütőpapírral bélelt tepsibe téve, sütőben ropogósra sütve.

– Minden olyan ételbe használhatjuk, amit krumplival készítünk: így a pogácsától kezdve a gulyásig bármibe felhasználhatjuk, akár úgy, hogy nem helyettesítjük a krumplit, csak egy részét kiváltjuk az egészséges zöldségfélével.

– A csicsókánál a legnagyobb kihívás a megpucolása. Ha tehetjük, akkor a kevéssé göcsörtös, nagyobb gumókat válasszuk, ezekkel könnyebb dolgunk lesz. A legtöbb esetben elég egy dörzsis szivaccsal alaposan megtisztítani, a vékony héj sok esetben – ahogy az újkrumplinál – nem zavaró. Ha szeretnénk teljesen megszabadulni a héjtól, akkor késsel kapargassuk vagy zöldséghámozóval ügyeskedjünk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.