Amikor több időnk van, és együtt reggelizik a család, készíthetünk egy finom szendvicskrémet, melyhez frissen kisült, illatozó kifliket kínálunk. De vendégvárónak is remek, előre elkészíthető kence.
Én nagyon szeretem a füstölt halakat, így most a füstölt, pácolt makrélát hívtam segítségül, de ízlés szerint bármilyen füstölt halból elkészíthetjük ezt az egyszerű szendvicskrémet. Nagy előnye még, hogy előre is dolgozhatunk, majd az elkészült krémet hűtőben tárolva az ízek még jobban összeérnek.
A kiflicskékkel sincs sok dolgunk, hála a készen kapható leveles tésztának, amit csak formázni kell, tojással lekenni, majd irány a sütő… Ízlés szerint persze kínálhatjuk friss péksüteménnyel vagy ropogósra sült pirítóssal is, kínálhatunk mellé paradicsomot, paprikát…
Füstölt makréla szendvicskrém
Hozzávalók:
Elkészítés: A makrélát tépkedjük kisebb darabokra, és az esetleges szálkákat távolítsuk el.
A mascarponéhoz adjuk hozzá a puha vajat, majd ízlés szerint sózzuk, őröljünk rá frissen színes borsot, adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet, facsarjuk rá a citromlevet, majd keverjük simára. A citromlevet apránként csepegtessük hozzá, és közben kóstoljuk meg többször, nehogy túl savanyú legyen…
Adjuk a krémhez az apró darabokra tépkedett makrélát, majd óvatosan keverjük össze. Ezután tegyük be a hűtőbe pár órára, hogy az ízek jól összeérjenek.
Leveles kifli
Hozzávalók:
Elkészítés: A tojást szórjuk meg egy csipet sóval, majd villával enyhén verjük fel.
A leveles tésztából vágjunk két egyforma nagyságú kört: én egy fedőt tettem rá, majd éles késsel körbevágtam. Ezután vágjuk fel nyolc egyforma cikkre mindegyik tésztát, majd tekerjük fel, formázzuk meg, és helyezzük egymástól kicsit távolabb sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük le a tojással.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőmérsékleten pár perc alatt süssük szép pirosra, ropogósra. A sütőből kivéve helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
Tálaláskor a füstölt makrélakrémet a frissen kisült ropogós kiflivel és ízlés szerint cikkekre vágott citrommal kínáljuk.