A hamburger népszerűségének sok oka van, de az egyik biztosan a sokfélesége. Ahogy egyre inkább divatba jön és már nem szigorúan street foodként, szaladós szendvicsként gondolunk rá, hanem a menő éttermek is kínálatukba veszik, és készülnek a különféle összeállítású szendvicsek – már nem csak húsból.
Mert bár a szaftos húspogácsa a jó hamburger lelke, de vegetáriánus vagy vegán változatban is készülhet azok számára, akik valamilyen megfontolásból nem fogyasztanak húst vagy állati eredetű ételeket. Ha kellően fűszeres és omlós, akkor igenis van létjogosultsága.
A vörös bab például tökéletes alap lehet: kiadós, fehérjében gazdag hüvelyes, konzervként minden bolt polcán fellelhető, tartósítószert nem tartalmaz, így remek alapanyaga lehet sok gyors fogásnak. Az alábbi receptben hús helyett vörös bab az alapja a hamburgernek, pontosabban a babburgernek.
Vegán burger babból
Hozzávalók:
Elkészítés: A konzerv vörös babot és csicseriborsót leszűrjük, egy késes mixerbe tesszük, hozzáadunk egy kevés zsemlemorzsát, oregánót és őrölt köményt, majd az egészet formázható, homogén masszává mixeljük. Négy pogácsát formázunk belőle, félretesszük.
A lilahagymát szálasra vágjuk, és serpenyőben kevés olívaolajon megfonnyasztjuk, majd félretesszük.
A serpenyőbe ismét kevés olajat öntünk, majd a babburgereket néhány perc alatt mindkét oldalukon megsütjük.
A bucikat félbevágjuk, kissé megpirítjuk, majd megkenjük ketchuppal és (vegán) majonézzel, rátesszük a babpogácsát, sült hagymát, néhány levél salátát, majd a bucik tetejével befedjük.
Gazdagíthatjuk paradicsommal, avokádóval, buci helyett tehetjuk ciabattába is.