Egy nagyon egyszerű és röpke fél óra alatt összeállítható finom fogás mindig jól jön a recepttárunkban, főleg ha olyan kedvelt alapanyagok vannak benne, mint a csirkemell, a cukkini, a tészta és a sajt... Ez a recept is épp ilyen!
Mi a közös a csirkemellben, a cukkiniben és a tésztában? Az, hogy mindhárom a top 10 legkedveltebb alapanyag között van, valamint az, hogy percek alatt elkészülnek. Ennél a receptnél a ragu ugyanannyi idő alatt fő meg, mint a tészta, utána pedig csak egy kis tojással kell összeforgatni, reszelt sajttal megszórni, és forró sütőben összesütni.
Mivel a cukkinin kívül hús is van benne, és sajttal is bőségesen meg van szórva, így még a férfiakkal és a gyerekekkel is meg tudjuk kedveltetni. Sőt – biztosan!
Cukkinis-tésztás csirkemell csőben sütve
Hozzávalók 2 személynek:
30 dkg cukkini
30 dkg csirkemell
15 dkg tészta (nálam nagy kocka)
2 nagy tojás
1 fej vöröshagyma
2–3 gerezd fokhagyma
2 dkg vaj
1 evőkanál olívaolaj
1 citrom leve
3–4 ág friss rozmaring
só
őrölt színes bors
1 dl főzőtejszín
15 dkg reszelt sajt
Elkészítés: A cukkinit és a csirkemellet vágjuk fel kisebb kockákra. A rozmaringot csipkedjük le a száráról, majd vágjuk fel apróra. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, és szintén vágjuk fel apróra. A sütőformát kenjük ki a vajjal, és tegyük félre, én egy 25 x 10 x 7 cm-es formát használtam.
Egy wokban vagy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a fokhagymát, keverjük össze, és rögtön adjuk hozzá a felkockázott csirkemellet, nehogy a fokhagyma megégjen. Addig pirítsuk a húst, míg kifehéredik, majd adjuk hozzá a felkockázott cukkinit. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az apróra vágott rozmaringgal, és facsarjuk rá a citromlevet. Fedjük le a wokot, és pároljuk a húst és a cukkinit pár percig.
Pár perc után öntsük fel a tejszínnel, ha szükséges, ízesítsünk utána, majd fedő nélkül pároljuk tovább még pár percig, hogy a tejszín kissé besűrűsödjön, de a cukkini nehogy szétfőjön, maradjon kissé roppanós.
Közben a tésztát főzzük ki enyhén sós vízben, majd szűrjük, csepegtessük le, és keverjük a cukkinis csirkemellhez. Végül az egész tojásokat villával kicsit verjük fel, majd ezt is keverjük óvatosan hozzá.
Az előzőleg kivajazott sütőtálba egyenletesen öntsük bele a cukkinis-húsos-tésztás-tojásos keveréket, majd reszeljük rá a sajtot. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra.
Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.
A receptet és a fotót Kard Sándorné küldte. Köszönjük!