Mifelénk, Erdélyben, népszerű alapanyag a kukoricadara, amit köretnek, főételnek készítünk, de még desszert alapanyagaként is finom. Ez egy réges-régi recept, nagyon finom, kiadós és egyszerű, amit most muffinformában készítettem el.
Puliszka, polenta, gánica, kukoricamálé – mindenhol másképp nevezik a kukoricadarát, ami valamikor a szegények eledele volt. Nagyon kiadós és laktató, ráadásul olcsó, lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Létezik durvábbra és finomabbra őrölt darált változata, a kettő akár keverhető is, de készítenek kukoricalisztet is, még finomabbra őrölve.
Ha kukoricadarával dolgozunk, arra kell figyelnünk, hogy sok folyadékot felvesz, így ne ijedjen meg senki, ha eleinte hígnak tűnik a massza, mint ennél a receptnél is. Sokféle változata létezik, vannak, akik több tojással vagy teljesen tojás nélkül sütik, szoktak a tetejére szilvalekvárból pöttyöket kanalazni sütés előtt.
Ha valaki gluténmentesen készítené, nyugodtan cserélje le a lisztet kukoricalisztre, illetve az aludtej vagy kefir helyett is használható kókusztej vagy más gabonatej a laktózmentes változatért. Ez egy régi recept, aminek íze és állaga nekünk tökéletes, így ezt osztom meg veletek. Reggelire, uzsonnára is nagyon finom!
Kukoricamálé tökmaggal
Hozzávalók:
Elkészítése: Az összes hozzávalót egy tálba kimérjük, hozzáadjuk a tojást, és kézi mixer segítségével simára keverjük.
A muffinformát kiolajozzuk, és a masszát belekanalazzuk, megszórjuk tökmaggal, és 180 fokos sütőbe tolva 30–35 perc alatt megsütjük.
Tálalhatjuk mézzel meglocsolva, friss gyümölccsel vagy lekvárral is.