Ki ne ismerné a mátrai vagy kárpáti borzast, a krumplis bundában sült húst? Gyerekkori kedvenc, amit vagy a nagyi csinált, vagy kockás terítős vendéglők repertoárjából választottuk. A jó hír, hogy egyáltalán nem nehéz elkészíteni, és krumpli helyett sütőtökkel is működik!
A borzaska tulajdonképpen a tócsni és a rántott hús házasítása, a köret tulajdonképpen maga a bunda, de jó mellé azért egy kis saláta vagy párolt zöldség is, ennél kiadósabbra nincs szükség. Fontos, hogy a bundázandó alapanyag vékony és könnyen átsülő legyen, hogy egyszerre süljön át, mire a bunda pirosra, ropogósra sül. Ez az egyetlen kihívás, épp ezért fontos az is, hogy az olaj ne túl forró, de azért kellően meleg legyen.
A borzas bundába rejthetünk sertéskarajt, csirkemellet, pulykamellet, de akár halfilét is – ezek könnyen és gyorsan átsülnek. És ha már variálunk, akkor a bunda krumpli helyett lehet sütőtök is – így egyrészt változatosabb, másrészt egészségesebb, nem mellesleg a sütőtök ízesebb alapanyag, mint a burgonya.
Sütőtökös borzaska
Hozzávalók:
Elkészítés: A sütőtököt meghámozzuk, a magos részt kivágjuk, majd apróra lereszeljük. Hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet, a zúzott vagy lereszelt fokhagymát, ízlés szerint sót és borsot, alaposan összekeverjük.
A csirkemellet vagy a harcsát ujjnyi csíkokra vágjuk, sózzuk.
Egy serpenyőben bő olajat melegítünk, amikor már jó meleg, akkor a felcsíkozott húst vagy halat megmártjuk a masszában, az olajba tesszük, és szép pirosra sütjük.
Szűrőkanállal kiemeljük, alaposan lecsöpögtetjük, majd konyhai papírtörlőre tesszük, hogy felszívja a felesleges olajat.
Salátával, zöldkörettel tálaljuk, kínálhatunk mellé fokhagymás tejfölt is.