A töltött káposzta olyan klasszikusunk, amit minden régióban másképp készítünk, de még akár minden családban is. Nagyon kiadós és hosszan eltartható egytálétel, érdemes belőle nagy adagot készíteni, mert felmelegítve az igazi. Most a szabolcsi paradicsomos változattal készültünk – összeállítása gyors és egyszerű, utána magától elkészül!
A savanyú káposzta nagyon egészséges, érdemes nyersen is csipegetni, salátaként fogyasztani, de alapja a kiadós, gazdag, őszi-téli egytálételünknek, a töltött káposztának is. Bár kerül mellé hús is rendesen, meg némi rizs, igazán tartalmas, régiónként változó fogás. Van, ahol nem is savanyú káposztából készül, máshol paradicsomlével főzik össze, megint máshol még be is rántják ezt a már magában is laktató, gazdag ételt.
A töltelék darált sertéshús, rizs, hagyma és fűszerek keveréke, ha kimarad a gazdag töltelék a levelekből, gombócokat formázhatunk belőle, amiket a káposztatekercsek mellé téve megfőzhetünk. A káposztához jól illik a füstölt íz, tehát érdemes némi füstölt húst vagy füstölt szalonnát is beletenni. Vannak, akik kolbásszal is gazdagítják. Szabolcsban paradicsomosan készül, nyers édeskáposztából nyáron, az őszi-téli hónapokban savanyú káposztával.
Helye van az ünnepi asztalon, de szuper megoldás gyors őszi-téli vacsorának is, ha nagy adagban előkészítjük. Hűtőben, hűvös időben erkélyen jól eláll, érdemes időnként elkészíteni! Az előkészítés pár perc, utána magától elkészül.
Szabolcsi töltött káposzta paradicsomosan
Hozzávalók:
Elkészítés: A savanyú káposzta leveleit lefejtjük, a belső, kisebb leveleket finomra vágjuk.
A rizst megmossuk, az egyik hagymát és a fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, finomra vágjuk, hozzáadjuk a darált húst, a darált füstölt tarját és rizst, sózzuk, borsozzuk, őrölt pirospaprikával fűszerezzük, összedolgozzuk.
A savanyú káposzta leveleit megtöltjük a töltelékkel úgy, hogy a leveleket a tenyerünkbe vesszük, a közepére teszünk 1-2 evőkanál tölteléket, a levél alsó részét ráhajtjuk a töltelékre, oldlról is behajtjuk a káposztalevelet, majd feltekerjük.
A kimaradt káposztát és a másik hagymát szálasra vágjuk, egy fazék aljára tesszük, erre rakosgatjuk a töltött káposztákat, felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, és 1 órát főzzük.
Ekkor ráöntjük a paradicsomlét és a durvára vágott konzerv paradicsomot, majd lefedve még 20 percet főzzük.
A paradicsomos töltött káposztát tejföllel és friss kenyérrel kínáljuk.