Igazi melengető, illatos őszi-téli fogás, ami egyszerűen és gyorsan elkészíthető, mégsem a megszokott ízvilág, ráadásul a sült kolbásznak köszönhetően még olyanok is szívesen megeszik ezt a tésztát, akik amúgy nem lelkesednek a sütőtökért.
A jó kis magyaros, paprikás füstölt kolbász olyan karakteres, hogy egészen elvarázsolja ezt a sütőtökkrémes, szelíd szélesmetéltet. A kis hagymával és fokhagymával megpárolt, majd tejszínnel krémesített sütőtökpüré önmagában is nagyon finom, köretként is készíthetjük sült hús vagy hal mellé, de mint az alábbi recept bizonyítja, tésztaszósznak is remek.
A sült kolbásztól izgalmas kicsit csípős, paprikás, ugyanakkor édeskés fogást még izgalmasabbá tehetjük egy kis rozmaringgal, aminek aromáit úgy tudjuk a legjobban előcsalni, ha kevés olívaolajon a kolbásszal megpirítjuk.
Kolbászos-sütőtökkrémes tészta
Hozzávalók:
Elkészítés: A sütőtököt meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk. A megtiszított és apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát 2 evőkanál olívaolajon üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a sütőtököt, átforgatjuk, majd kevés vizet öntünk alá, és lefedve puhára pároljuk.
Amikor megpuhultak a zöldségek, hozzáöntjük a tejszínt, botmixerrel pürésítjük, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Ha szükséges, még egy kis tejszínnel (vagy a tészta főzőlevével) lazíthatjuk.
A kolbászt felkarikázzuk. A maradék olívaolajat egy serpenyőben felhevítjük, beledobjuk a rozmaringágakat és a kolbászkarikákat, megpirítjuk.
Közben kifőzzük, majd leszűrjük a tésztát, a sütőtökpüréhez keverjük, átforrósítjuk, majd azonnal tányérokba szedjük, a tetejére szórjuk a pirított kolbászt és a felaprított újhagymát.
Ha szereted a tésztás ételeket…
A tészták lenyűgöző méret- és formagazdagsága, a területenként variálódó alapreceptek az ízek kavalkádját eredményezik, és gondoskodnak arról, hogy az apró változtatások segítségével mindig új étellel lephessük meg szeretteinket.
A szívből jövő recepteknek és a különleges illusztrációknak köszönhetően e páratlan szakácskönyvet lapozgatva a napsütötte Itáliában érezhetjük magunkat. Keljünk hát útra az illatok és ízek szárnyán, s adjuk át magunkat az olasz konyha méltán világhírű örömeinek.
Ízelítő a tartalomból:
– A nagymama raguja – hagyományos receptek
– Ahány hely, annyi tészta: a tartományok klasszikus ízei
– Tészta friss zöldségekkel a torkos sajtmester receptje szerint
– Tészta húsokkal: intenzív ízek
– A tészta és a tenger: egy igaz szerelem
– A házitészta-költemények: rövid, hosszú és töltött tészták
– A kedvenc gombócok: gnocchik, malfattik és canederlik