Ez a savanyú káposztával készülő leves klasszikus és magyaros fogás, és ahogy a neve is mutatja, korhelykedőknek való regeneráló, a másnapos gyomor gyógyítója. De absztinenseknek is remek, finom, tartalmas, egyszerű fogás!
A savanyú káposzta valóban jótékonyan hat a gyomorra, nyersen tejsavtartalma vetekszik a joghurtéval. Rengeteg rostot tartalmaz, a bélrendszer seprűjének is nevezik, egyszerre tisztítja és erősíti a bélflórát. Emellett rengeteg C-vitamin van benne, így érdemes minden nap elcsipegetni belőle nyersen is az őszi-téli szezonban, mert nemcsak finom, de valóban nagyon jótékonyan hat a szervezetünkre.
A korhelyleves elkészítése rendkívül egyszerű és gyors, akár másnaposan is nekiállhatunk a főzésnek, annyira egyszerű. Alapja mindenképpen savanyú káposzta, ami lehet szálas vagy egész is, laskára vágva tökéletes lesz ebbe a levesbe. Fűszerként a pirospaprika a főszereplő, de adhatunk a leveshez néhány babérlevelet is – ez nemcsak az ízeket javítja, de a levest is könnyebben emészthetővé teszi.
Ízesíthetjük a levest karikázott kolbásszal, de kerülhet bele virsli is vagy füstölt hús, és célszerű bele egy kis rizst is tenni, hogy tartalmasabb legyen. Aki húsmentesen készítené, gazdagítsa egy kis felkockázott gombával. Nagyon jólesik hűvös napokon: házias, magyaros és klasszikus. Tálaláskor friss kenyér és tejföl jár mellé!
Korhelyleves
Hozzávalók:
Elkészítés: A savanyú káposztát kisebb darabokra vágjuk, párszor átmossuk. A levét felfogjuk egy edényben, később még lehet rá szükségünk.
Zsemleszínű rántást készítünk, vagyis az olajon kevergetve megfuttatjuk a lisztet.
Félrehúzzuk a tűzről, és pirospaprikát keverünk bele.
Felöntjük 1,5 liter vízzel, és ebben főzzük meg a káposztát és a rizst. Babérlevéllel és szemes borssal fűszerezzük.
Öntünk hozzá a káposzta levéből is attól függően, mennyire szeretnénk savanyúra. Ízlés szerint sózzuk. Amikor már majdnem puha a rizs, hozzáadjuk a kolbászkarikákat (vagy virslit, főtt füstölt húst stb.).
Friss kenyérrel, tejföllel tálaljuk.
Hasonlóan gyors és kiadós fogások
Stahl Judit neve fogalommá vált az elmúlt évtized alatt. „Stahlt főzni” mára több százezer családban jelenti azt, hogy gyors, finom és egyszerűen elkészíthető étel kerül az asztalra.
Ez az új Stahl-szakácskönyv is azoknak szól, akik kevés időt szeretnének eltölteni a konyhában. A receptek többsége 30 perces: ínycsiklandó hétköznapi vacsorák, emlékezetes hétvégi ebédek, előre elkészíthető vendégváró finomságok és tempós levesek, olaszos tészták, különleges melegszendvicsek, egzotikus ételek gyűjteménye. Bőven található köztük 20, 15 vagy akár 10 perc alatt összehozható fogás is. Olyan viszont egyetlen se, amely 45 percnél tovább tart.