Írd be, mit keresel:

Aranygaluska, a legkedvesebb kelt tészta

A hűvös, téli időszak beköszöntével egyre többször készítek kelt tésztából egy-egy kalácsot, péksüteményt, esetleg túrós-lekváros buktát. Gyerekkori nagy kedvencem pedig az aranygaluska, melyhez az édesanyám saját készítésű sárgabaracklekvárját ettük. 

Cookta - 2016.11.06.
Aranygaluska, a legkedvesebb kelt tészta

Ezt a hagyományt megtartva én is mindig kínálok mellé lekvárt, de mellette azért a család kérésére finom vaníliamártás is készül. 

A kézzel való dagasztás kicsit munkaigényes, így bátran bízzuk a robotgépre vagy a kenyérsütő gépre ezt a feladatot, és érdemes a tésztába egy kis reszelt citromhéjat tenni, mert egészen megbolondítja.

A saját diótermésnek köszönhetően nekem a dióval nem kellett spórolnom, így jutott bőven a galuskák beleforgatásához, szórásához. Került bele még mazsola is, ez persze kihagyható, de szerintem kár lenne, ha kimaradna.

Forrás:
Kard Éva

Aranygaluska

Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:
A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • csipet só
  • 3-4 evőkanál porcukor
  • 3 db tojássárgája
  • 2,5 dl tej
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • reszelt citromhéj

A szóráshoz:

  • darált dió (ízlés szerint)
  • porcukor (ízlés szerint)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 10 dkg mazsola
  • olvasztott vaj a tészta beleforgatásához

Elkészítés: Az élesztőt futtassuk fel a fele mennyiségű cukros tejben.

A tojások sárgáját keverjük simára a porcukorral és az olvasztott vajjal, majd öntsük bele a kenyérsütő gép üstjébe a felfuttatott élesztővel együtt. Kanalazzuk rá a reszelt citromhéjjal és a csipet sóval összekevert lisztet, majd indítsuk el a dagasztóprogramot, és dagasszuk meg a tésztát.

A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kb. 1 óra alatt kelesszük a duplájára.

Ameddig a tészta kel, keverjük össze a darált diót az ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal. A vajat pedig olvasszuk fel.

A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, majd ujjnyi vastagra nyújtsuk ki, és közepes méretű szaggatóval, szaggassunk belőle korongokat.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd a tésztakorongokat először forgassuk meg az olvasztott vajban, majd a diós keverékben, ezután pedig helyezzük szorosan egymás mellé a tortaformába. Ízlés szerint szórjuk meg mazsolával, egy kevés diós keverékkel, és locsoljuk meg egy-két evőkanál olvasztott vajjal.

A megmaradt tésztakorongokkal szintén így járjunk el, és fedjük be vele az előző sor tésztát, majd szórjuk rá a maradék diós keveréket. Konyharuhával takarjuk le, és szobahőmérsékleten még kb. 30 percig kelesszük.

Előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőbe helyezzük be a tortaformát, majd 40-45 perc alatt süssük szép aranybarnára a galuskát. Én a sütési idő felénél sütőpapírral letakartam, nehogy a tészta túlbarnuljon. A sütőből kivéve a formában hagyjuk tálalás előtt langyosra hűlni.

Forrás:
Kard Éva

Vaníliamártás 

Hozzávalók:

  • 1 l tej
  • 4 db tojássárga
  • 10 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 dkg vaj

Elkészítés: A tojássárgához adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, és keverjük habosra, majd adjuk hozzá a pudingport, és keverjük csomómentesre. Ezután öntsünk hozzá egy kevés tejet, és keverjük simára.

A maradék tejet tegyük fel melegedni. Amikor már meleg, állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tojásos-cukros keveréket, majd pár perc alatt sűrítsük be. Fontos, hogy a tej csak jó meleg legyen, ne pedig forró, mert különben összekapja a tojássárgát!

Amikor kellően besűrűsödött, vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a vajat, majd hűtsük ki.

Tálalás előtt a galuska tetejét szórjuk meg porcukorral. Ízlés szerint vaníliasodóval vagy lekvárral kínáljuk. Mindkettővel nagyon finom.

Forrás:
Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.