Van, aki a legtöbb ételt késsel-villával fogyasztja, még olyanokat is, ami az asztali etikett szerint helytelen lenne. Lehet, hogy furcsa az evőeszköz a pizzához, lángoshoz, tócsnihoz, vagy épp a hamburgerhez, de inkább nézzenek az emberre hülyén a barátai, minthogy tokától-bokáig zsíros, olajos vagy tejfölös legyen. Na de mi van akkor, ha épp étteremben ülünk? Mit mivel és mi után illik elfogyasztani?
Természetesen – vagy inkább szerencsére – a legtöbb helyen egy, maximum két fogást eszünk, és viszonylag ritkán iszunk hozzá többféle italt. De van az úgy, hogy az embert meghívják egy fancy étterembe, vagy egy olyan esküvőre, ami nem a hagyományos magyar dínom-dánomos fajta, hanem decens és elegáns. Ilyenkor az asztalon a tányérok mellett számtalan evőeszköz és pohár található, amikből a többfogásos menüsort kell végigennünk. Legtöbbször még damasztszalvétát is kapunk, aminek látványára megannyi kérdés sorakozik fel a fejünkben.
Vannak persze viszonylag egyértelmű dolgok – amikre nem baj, ha újra felhívja valaki a figyelmünket –, és vannak olyanok is, amikkel ritkán, vagy még egyáltalán nem találkoztunk, ezért jobb tisztázni őket előre, ha nem akarunk zavarba jönni a következő „menőzős” étteremlátogatás során.
Szalvéták, tányérok, társaik és egyéb úri huncutságok
A papírszalvétával könnyű a dolgunk: miután felkaptuk az asztalról és használtuk, összehajtva tegyük a tányérba, és már viheti is el a pincér. Ha damaszt-, illetve textilszalvétát kapunk, étkezés előtt tegyük az ölünkbe – és ne a nyakunkba! Étkezés alatt bátran össze lehet koszolni, azért van. Ha végeztünk, helyezzük a tányér bal oldalára.
A tányérokat a legtöbb helyen fogásonként cserélik, de ha nem, és már az asztalon sorakoznak, amikor leülünk, viszonylag könnyű a dolgunk, ezek használata ugyanis elég egyértelmű. Levest a levesesből, laposból főételt, kicsiből előételt vagy desszertet. Van, hogy az evőeszközöket is fogásonként egymás után teszik az asztalra, így szintén könnyű a dolgunk azzal kapcsolatban, hogy az adott fogást mivel kell fogyasztanunk.
A cikk itt még nem ér véget, fontos tudnivalók következnek ide kattintva >>