Írd be, mit keresel:

Asztali etikett – amit mindenkinek tudnia kell

Van, aki a legtöbb ételt késsel-villával fogyasztja, még olyanokat is, ami az asztali etikett szerint helytelen lenne. Lehet, hogy furcsa az evőeszköz a pizzához, lángoshoz, tócsnihoz, vagy épp a hamburgerhez, de inkább nézzenek az emberre hülyén a barátai, minthogy tokától-bokáig zsíros, olajos vagy tejfölös legyen. Na de mi van akkor, ha épp étteremben ülünk? Mit mivel és mi után illik elfogyasztani?

Cookta - 2016.11.14.
Asztali etikett – amit mindenkinek tudnia kell

Természetesen – vagy inkább szerencsére – a legtöbb helyen egy, maximum két fogást eszünk, és viszonylag ritkán iszunk hozzá többféle italt. De van az úgy, hogy az embert meghívják egy fancy étterembe, vagy egy olyan esküvőre, ami nem a hagyományos magyar dínom-dánomos fajta, hanem decens és elegáns. Ilyenkor az asztalon a tányérok mellett számtalan evőeszköz és pohár található, amikből a többfogásos menüsort kell végigennünk. Legtöbbször még damasztszalvétát is kapunk, aminek látványára megannyi kérdés sorakozik fel a fejünkben.

  • A nyakunkba kell vajon akasztani?
  • Vagy az ölünkbe?
  • Nem baj, ha összepiszkoljuk?
  • Ha végeztünk az étkezéssel, hova tegyük a textilszalvétát?

Vannak persze viszonylag egyértelmű dolgok – amikre nem baj, ha újra felhívja valaki a figyelmünket –, és vannak olyanok is, amikkel ritkán, vagy még egyáltalán nem találkoztunk, ezért jobb tisztázni őket előre, ha nem akarunk zavarba jönni a következő „menőzős” étteremlátogatás során.

Forrás: iStock

Szalvéták, tányérok, társaik és egyéb úri huncutságok

A papírszalvétával könnyű a dolgunk: miután felkaptuk az asztalról és használtuk, összehajtva tegyük a tányérba, és már viheti is el a pincér. Ha damaszt-, illetve textilszalvétát kapunk, étkezés előtt tegyük az ölünkbe – és ne a nyakunkba! Étkezés alatt bátran össze lehet koszolni, azért van. Ha végeztünk, helyezzük a tányér bal oldalára.

A tányérokat a legtöbb helyen fogásonként cserélik, de ha nem, és már az asztalon sorakoznak, amikor leülünk, viszonylag könnyű a dolgunk, ezek használata ugyanis elég egyértelmű. Levest a levesesből, laposból főételt, kicsiből előételt vagy desszertet. Van, hogy az evőeszközöket is fogásonként egymás után teszik az asztalra, így szintén könnyű a dolgunk azzal kapcsolatban, hogy az adott fogást mivel kell fogyasztanunk.

A cikk itt még nem ér véget, fontos tudnivalók következnek ide kattintva >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.