A püspökkenyér vagy gyümölcskenyér igazi karácsonyi sütemény, de annyira finom, hogy érdemes máskor is készíteni: egyszerű, tökéletes reggelire és uzsonnára, sőt, ha kellően fűszeres és gazdag, akkor ajándéknak is tökéletes.
Egész Európában hagyománya van a karácsonyi gyümölcskenyérnek, pontosabban püspökkenyérnek, mégpedig egy bizonyos naumburgi Henrik püspöknek köszönhetően, aki írásos emlékek szerint 1329 karácsonyán gyümölcsökkel gazdagított kalácsféle süteményt ajándékozott híveinek. Ez a hagyomány terjedt el apránként, persze finomodott és változott a recept, és régiónként alakultak ki a finomabbnál finomabb változatok.
Talán éppen itt, Németországban van a legnagyobb hagyománya, gondoljunk csak a sokféle Stollenre, a vastag porcukorral bevont gyümölcskenyérre, amit Christstollennek is hívnak, és a formájával emlékeztet a bepólyált Kisjézusra, de az olasz panettone és a panforte is ünnepi gyümölcskenyér. Míg a panettone inkább kalács némi aszalt gyümölccsel, addig a panforte szinte csak és kizárólag aszalt gyümölcs némi tésztával körbevéve.
Tény és való, hogy a mai napig ünnepi hangulatot áraszt, de bátran megsüthetjük bármikor, ha kedveskedni akarunk szeretteinknek, vagy valami igazán házias finomságot készítenénk. Egy pohár tejjel vagy tejeskávéval ünnepi reggeli, de kapucsínó vagy forró csoki mellé isteni uzsonna. Ráadásul jól becsomagolva alufóliába sokáig eláll, így sokáig élvezhetjük ezt a békebeli süteményt.
Gyümölcskenyér
Hozzávalók:
Elkészítés: A lágy vajat a cukorral és a tojásokkal fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral, a fahéjjal és a szegfűszeggel elkevert lisztet, a reszelt citromhéjat, és annyi tejet, hogy könnyen keverhető tésztát kapjunk. Az aszalt és kandírozott gyümölcsöket apróra vágjuk, és beleforgatjuk a tésztába.
Sütőpapírral bélelt hosszúkás püspökkenyérformába öntjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőbe tesszük, kb. 40-45 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy belül is átsült-e.
Ha már jó, kivesszük, 5 percet pihentetjük, majd kiborítjuk a formából, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és rácsra téve hagyuk kihűlni.
Tálaláskor megszórjuk vaníliás porcukorral, és éles késsel ujjnyi vastag szeletekre vágva tálaljuk.
Ez is érdekelhet: Gasztroajándékok – minden alkalomra
Az utóbbi években minket is elértek a gasztronómiai forradalom méltán legszerethetőbb vívmányai, a „homemade”, azaz otthon készített ehető-iható meglepetések. Legyen szó karácsonyról vagy születésnapról, ballagásról, kerti partiról vagy halloweenról, ajándékot adni és kapni egyaránt öröm. És hogy mi minden kerülhet ki a kamrából?
Erre nyújt választ ez a könyv édes és sós finomságok kimeríthetetlen tárházát felsorakoztatva az olvasó előtt. Sőt: nemcsak főzésre és sütésre invitál, hanem megmutatja azt is, hogy miképp bújtatható egyedi köntösbe az elkészült gasztroajándék. Adjunk a kiválasztott recepthez egy csipetnyi szeretetet, és a hatás garantáltan nem marad el!