Ritkán sütök kalácsot, viszont a sütőtök szép sárga színe megihletett, és gondoltam, belecsempészem a kalács tésztájába. A csíkos kalácstészta pedig nemcsak mutatós, de pillekönnyű és foszlós.
Nagyon szeretem a sült tököt, és mielőtt bekerül a sütőbe, mindig megkenem vékonyan mézzel. Sütés közben rákaramellizálódik a méz, és nagyon finom lesz tőle. Persze a sütőtökből készíthetünk egy finom krémlevest, belekeverhetjük pl. salátába vagy éppen sütemények krémjébe, akár mint itt: kelt tésztába.
A sütőtök íze egyáltalán nem érződik a tésztán, úgyhogy akiket esetleg ez tartana vissza a sütéstől, azok is bátran hozzáláthatnak. Reggelire vagy éppen vacsorára, egy bögre forró kakaóval pedig nemcsak a gyerekek, de a felnőttek kedvencévé is válhat.
Sütőtökös-kakaós csíkos kalács
Hozzávalók:
A sütőtökös tésztához:
Elkészítés: A tejet langyosítsuk meg, majd keverjünk hozzá egy teáskanál cukrot. Ezután morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.
A margarint olvasszuk fel, majd amikor már csak éppen langyos, keverjük hozzá a tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt. Keverjük össze a kétféle lisztet, a csipet sót és a maradék cukrot. Az előzőleg megsütött és teljesen kihűtött sütőtököt villával alaposan nyomkodjuk össze.
A kenyérsütő gép üstjébe öntsük bele a margarinos-élesztős keveréket, majd először kanalazzuk rá sütőtököt, ezután pedig a lisztes keveréket. Indítsuk el a dagasztóprogramot, majd dagasszuk meg a tésztát – természetesen kézzel is megdagaszthatjuk.
Ha kész, tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd meleg helyen bő egy óra alatt kelesszük duplájára a tésztát.
A kakaós tésztához:
Elkészítése: A tejet langyosítsuk meg, majd keverjünk hozzá egy teáskanál cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.
A margarint olvasszuk fel, majd amikor már csak éppen langyos, keverjük hozzá a tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt. Keverjük össze a kétféle lisztet, a csipet sót, a maradék cukrot és a kakaót.
A kenyérsütő gép üstjébe öntsük bele a margarinos-élesztős keveréket, majd kanalazzuk rá a lisztes-kakaós keveréket. Indítsuk el a dagasztóprogramot, majd dagasszuk meg a tésztát. Ahogy a sütőtökösnél, itt is dolgozhatunk gép nélkül, kézzel…
A tésztát ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd meleg helyen kb. 50 perc alatt kelesszük duplájára.
A kenéshez:
Összeállítás: Amikor mindkét tészta megkelt, nyújtsuk ki azonos méretűre. Ezután a sütőtökös tésztát kenjük le a főzőtejszínnel, és helyezzük rá a kakaós tésztát, majd tenyérrel kicsit nyomkodjuk le, majd szorosan tekerjük fel.
Egy sütőformát kenjünk ki, majd helyezzük bele a tésztát. Ezután letakarva, meleg helyen kelesszük 45 percig.
Amikor a tészta megkelt, kenjük le az olvasztott margarinnal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 40 percig. Én légkeverésnél 160 fokon 30 percig sütöttem.
A sütőből kivéve a forró tésztát kenjük le a tejjel, majd takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk így kb. 10 percig. Ezután óvatosan borítsuk ki a formából, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.