Írd be, mit keresel:

Illatos és foszlós kalács csíkosan

Ritkán sütök kalácsot, viszont a sütőtök szép sárga színe megihletett, és gondoltam, belecsempészem a kalács tésztájába. A csíkos kalácstészta pedig nemcsak mutatós, de pillekönnyű és foszlós. 

Cookta - 2016.11.18.
Illatos és foszlós kalács csíkosan

Nagyon szeretem a sült tököt, és mielőtt bekerül a sütőbe, mindig megkenem vékonyan mézzel. Sütés közben rákaramellizálódik a méz, és nagyon finom lesz tőle. Persze a sütőtökből készíthetünk egy finom krémlevest, belekeverhetjük pl. salátába vagy éppen sütemények krémjébe, akár mint itt: kelt tésztába. 

A sütőtök íze egyáltalán nem érződik a tésztán, úgyhogy akiket esetleg ez tartana vissza a sütéstől, azok is bátran hozzáláthatnak. Reggelire vagy éppen vacsorára, egy bögre forró kakaóval pedig nemcsak a gyerekek, de a felnőttek kedvencévé is válhat.

Forrás:
Kard Éva

Sütőtökös-kakaós csíkos kalács

Hozzávalók:
A sütőtökös tésztához:

  • 15 dkg liszt
  • 2,5 dkg rétesliszt
  • 0,7 dkg élesztő
  • 0,5 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • nagy csipet só
  • 1,5 dkg margarin
  • 1 tojássárgája (kicsi)
  • 8 dkg sütőtök (előzőleg megsütve)

Elkészítés: A tejet langyosítsuk meg, majd keverjünk hozzá egy teáskanál cukrot. Ezután morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.

A margarint olvasszuk fel, majd amikor már csak éppen langyos, keverjük hozzá a tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt. Keverjük össze a kétféle lisztet, a csipet sót és a maradék cukrot. Az előzőleg megsütött és teljesen kihűtött sütőtököt villával alaposan nyomkodjuk össze.

A kenyérsütő gép üstjébe öntsük bele a margarinos-élesztős keveréket, majd először kanalazzuk rá sütőtököt, ezután pedig a lisztes keveréket. Indítsuk el a dagasztóprogramot, majd dagasszuk meg a tésztát – természetesen kézzel is megdagaszthatjuk.

Ha kész, tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd meleg helyen bő egy óra alatt kelesszük duplájára a tésztát.

A kakaós tésztához:

  • 12,5 dkg liszt
  • 2,5 dkg rétesliszt
  • 0,7 dkg élesztő
  • 0,5 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • nagy csipet só
  • 1,5 dkg margarin
  • 1 tojássárgája (kicsi)
  • 1 evőkanál kakaó (cukrozatlan)

Elkészítése: A tejet langyosítsuk meg, majd keverjünk hozzá egy teáskanál cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.

A margarint olvasszuk fel, majd amikor már csak éppen langyos, keverjük hozzá a tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt. Keverjük össze a kétféle lisztet, a csipet sót, a maradék cukrot és a kakaót.

A kenyérsütő gép üstjébe öntsük bele a margarinos-élesztős keveréket, majd kanalazzuk rá a lisztes-kakaós keveréket. Indítsuk el a dagasztóprogramot, majd dagasszuk meg a tésztát. Ahogy a sütőtökösnél, itt is dolgozhatunk gép nélkül, kézzel… 

A tésztát ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd meleg helyen kb. 50 perc alatt kelesszük duplájára.

Forrás:
Kard Éva

A kenéshez:

  • 1,5 evőkanál főzőtejszín
  • 1 dkg margarin (olvasztott)
  • 1-2 evőkanál tej

Összeállítás: Amikor mindkét tészta megkelt, nyújtsuk ki azonos méretűre. Ezután a sütőtökös tésztát kenjük le a főzőtejszínnel, és helyezzük rá a kakaós tésztát, majd tenyérrel kicsit nyomkodjuk le, majd szorosan tekerjük fel.

Egy sütőformát kenjünk ki, majd helyezzük bele a tésztát. Ezután letakarva, meleg helyen kelesszük 45 percig.
Amikor a tészta megkelt, kenjük le az olvasztott margarinnal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 40 percig. Én légkeverésnél 160 fokon 30 percig sütöttem.

A sütőből kivéve a forró tésztát kenjük le a tejjel, majd takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk így kb. 10 percig. Ezután óvatosan borítsuk ki a formából, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

Forrás:
Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.