Írd be, mit keresel:

Egy spanyol remek: fűszeres, kiadós leves kolbásszal

A hűvös, szürke, nyirkos időben nemcsak hogy jólesik, de valóságos gyógyszer egy tál forró leves, akár húsos, akár húsmentes, krémes vagy tejszínes, pikáns vagy selymes, magyaros vagy más konyha szülötte. Most egy olyan spanyol levest mutatunk, ami nagy sikerre számíthat a magyaros ízek kedvelőinél is.

Cookta - 2016.11.18.
Egy spanyol remek: fűszeres, kiadós leves kolbásszal

A mediterrán spanyol konyha nem sokban hasonlít a miénkre, de ez a gyors és egyszerű, nem nehéz, de tartalmas kolbászos csicseriborsó-leves kivétel, köszönhetően talán a kolbásznak, amiből használhatunk csípőset is, fokozva a leves melegítő hatását, de ha nem csípős kolbásszal készítjük, tekintettel másokra, akkor egy kis csilivel a tányérunkban lehet pótolni a pikáns hatást.

A leves alapja csicseriborsó, ez a régen Magyarországon is kedvelt és elterjedt, mára kissé elhanyagolt hüvelyes. Érdemes számolni vele, mert nagyon egészséges, könnyen emészthető, magas a fehérjetartalma, és ha konzervcsicserit használunk, akkor villámgyors fogásokat készíthetünk belőle. Indiában, a Közel-Keleten és a mediterrán országokban alapélelmiszernek számít, nagyon sokféleképpen fűszerezhető, számtalan formában felhasználható.

A csicseriborsón kívül hagyma, paradicsom, répa és kolbász adja a leves lényegét, Spanyolországban chorizo, de magyar füstölt kolbásszal is nagyon finom, de gazdagítható még egy marék rizzsel vagy tésztával is, ha valaki tartalmasabbá szeretné tenni, de van olyan változata is, amikor néhány marék spenótot dobnak bele. Nyugodtan alakítsuk saját ízlésünkre, akár a belevalókkal, akár a fűszerezéssel!

Spanyol kolbászos csicseriborsó-leves

Hozzávalók:

  • 1 konzerv csicseriborsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 2 paradicsom
  • 1 dl paradicsompüré
  • 1 szál kolbász
  • só, bors
  • olívaolaj
  • csili ízlés szerint

Elkészítés: A kolbászt felkarikázzuk, és kevés olívaolajon megsütjük, majd kivesszük, félretesszük. A visszamaradt paprikás zsiradékon megdinszteljük a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a felaprított répát és paradicsomot, valamint a zúzott fokhagymát, 3-4 percig kevergetve pároljuk. Mehet hozzá a leszűrt csicseriborsó és a paradicsompüré, felöntjük, 1-1,2 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a sült kolbászt, és 10-15 perc alatt készre főzzük.

Ízlés szerint fűszerezzük egy kis csilivel, majd friss kenyérrel tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.