November kemény hónap, megyünk bele a sötétségbe, a télbe, a hideg és nyirkos időszakba, sok széllel, de a karácsony és a mindent megtisztító és felemelő hó még sehol sincs. Ilyenkor kellenek a lélekemelő furfangok és finomságok!
Mindenkivel előfordul, hogy rossz napja van, nem jönnek össze a dolgok, meg amúgy se süt a nap, hajlunk az önsajnálatra és a depire. Ez azonban semerre sem vezet, jobb, ha kicsit felvidítjuk magunkat, amihez nincs szükségünk csodaszerekre vagy gyógyszerekre, elég, ha kicsit körbenézünk a konyhában.
Egy tál fűszeres, illatos leves nemcsak átmelenget, de színt és ízt ad az ételnek, a legtöbb fűszernek pedig bizonyítottan gyógyító hatása is van. Az egyik legjótékonyabb fűszer a lehangoltság, rosszkedv ellen a kurkuma, amit egyaránt használhatunk édes és sós fogásokba, csodás aranysárga színe mellett a benne lévő kurkumin hatóanyag jót tesz a szellemnek és a léleknek. Indiában az ájurvédikus gyógyítók napi egy kávéskanálnyit javasolnak belőle, és nemcsak ételben fogyasztják, de úgynevezett aranytejet is készítenek belőle.
Hasonlóan jótékony a fahéj és a szegfűszeg is, nemcsak fűszerként, de illóolajként is használhatjuk párologtatóba cseppentve. A leghatékonyabb persze, ha bekerülnek a szervezetbe akár egy kellemes almakompót formájában, de egy indiai hangulatú levest vagy ragut is fűszerezhetünk velük például curryvel párosítva.
A mediterrán fűszerfélékről se feledkezzünk el, ezek is pozitívan hatnak a szomorkás napokon: az oregánó például segít megakadályozni a hangulat ingadozásait, enyhíti a szorongást, serkenti a koncentrációt, használjuk bőségesen, mert nagyon finom nemcsak görög salátára szórva, de nagyon jól illik húsokhoz és különösen a májhoz.
A kakukkfű és a zsálya is az illatos hangulatjavító fűszerek csapatába tartozik. A kakukkfűvel könnyebb a dolgunk, rengeteg mediterrán fogásban helye van, míg a zsálya jóval karakteresebb ízű, viszont teának elkészítve, forró vízzel leforrázva és mézzel ízesítve nagyon finom.
És ha már tea: maga a teázás is hangulatjavító, ha megadjuk a módját, bevackolunk egy kényelmes fotelbe, ujjainkat ráfonjuk a meleg bögrére, és beszippantjuk a tea illatát. Ha herbateát készítünk, rosszkedv elűzésére használjunk citromfüvet, ami nyugtató és erősítő egyszerre, segít az alvásban és az emésztésben, megfázás ellen is ajánlatos. A másik csodás hangulatjavító a csipkebogyó, amiről mindenki tudja, hogy kiemelkedően magas a C-vitamin-tartalma, de azt már kevesebben, hogy nyugtatja az idegeket, feszültségoldó és immunerősítő, nem mellesleg nagyon finom, nemcsak teának, de lekvárnak, szörpnek is.
Ez is érdekelhet: