A rétesek és bélesek népszerű családjából nehéz lenne egyetlen kedvencet kiválasztani, olyan sokféle változat létezik, de azért egy jóféle túrós bélessel nehéz felvenni a versenyt. És hogy mitől lesz igazán jóféle? Attól, hogy a töltelék könnyű, krémes, a tészta pedig ropogós, de nem száraz!
Nagy szerencsénk van, hogy a rétestésztához készen is hozzájuthatunk, méghozzá bármelyik boltban, és nem kell magunknak gyúrni és nyújtani, mint nagyanyáinknak nem is olyan régen. Ahhoz viszont, hogy a rétestészta kellően ropogós legyen, de ne száraz, érdemes megkenegetni. Vannak, akik ehhez olajat, mások olvasztott vajat használnak, de ha igazán jót akarunk, akkor az olvasztott vaj és tejföl keverékét érdemes kipróbálni, édes töltelék esetén egy kevés porcukorral. Páratlanul finom!
A könnyű töltelék titka pedig az alapos kidolgozás: először is törjük át a túrót, majd dolgozzuk simára porcukorral és tojássárgával. Gríz helyett érdemes pudingport adni hozzá: ez is tökéletesen megköti a túró nedvességét, de selymesebbé is teszi. Végül arra figyeljünk, hogy a felvert tojáshabot fokozatosan adjuk hozzá a túrókrémhez, eleinte csak fellazítva, majd óvatosan összeforgatva, hogy könnyű, habos maradjon.
Túrós béles
Hozzávalók:
A töltelékhez:
Elkészítés: A töltelékhez a túrót alaposan áttörjük, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot a tojások sárgáját, belereszeljük a citrom héját, alaposan elkeverjük, majd beleforgatjuk a vaníliás pudingport és a mazsolát. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, először 2-3 evőkanálnyit a túróhoz adunk, fellazítjuk, majd 2-3 részletben óvatosan összeforgatjuk a túrókrémmel.
A vajat megolvasztjuk, kikenünk vele egy tepsit vagy tortaformát, a többit összekeverjük a tejföllel és a porcukorral. Egy réteslapot a tepsibe fektetünk, és ecset segítségével megkenjük a vajas tejföllel, újabb réteslapot fektetünk rá, ugyanígy megkenjük. Alulra összesen 5 réteslap kerül. Erre rásimítjuk a túrókrémet, majd lefedjük a réteslapokkal úgy, hogy mindegyiket megkenjük az édes, vajas tejföllel.
160 fokos sütőbe toljuk, és kb. 40–45 perc alatt szép pirosra, ropogósra sütjük. Langyosra hűlve, porcukorral meghintve tálaljuk.
Ez is érdekelhet: Ízletes sütemények
Készítsünk tökéletes tortákat, süteményeket, kekszeket és kenyérféléket e praktikus szakácskönyv segítségével. A lépésről lépésre kalauzoló fényképek és a világos, tömör utasítások könnyedén vezetnek be a sütés rejtelmeibe, az előkészületektől egészen az utolsó simításokig. Érezzük magunkat jól a konyhában, és rövidesen szemkápráztató és ízletes alkotásokkal lephetjük meg barátainkat és családunkat.
A kötetben szereplő 60 egyszerű recept mutatós illusztrációkkal és leírásokkal könnyen érhető és követhető, így még a kevésbé tapasztalt konyhatündérek számára is garantált a siker. A könyv a spirálkötésnek és a kinyitható talpnak köszönhetően könnyedén elhelyezhető akár a konyhapulton is.