A darált hús kiadós és praktikus alapanyag, sokféle módon felhasználhatjuk a fasírttól a rakottasokig, a töltött paprikától a hamburgerig, de ragunak, tésztaszósznak is remek.
Ha szeretjük a szárnyashúst, a darált pulyka igazán ideális, és könnyedén helyet kaphat egy bolognaihoz hasonló mediterrán raguban. A bolognai a legkedveltebb olaszos ragu, biztos sikere van gyerekek és felnőttek körében, sőt, a férfiemberek is lelkesednek érte. Az eredeti bolognainak hitelesített receptúrája van 1982 óta, mely szerint az „igazi” bolognai alapanyagai szigorúan marhahús, császárszalonna (illetve az olasz pancetta), sárgarépa, zeller, paradicsompüré, húslé, vörösbor és esetlegesen egy kis tej vagy tejszín a selymesítéshez.
Persze nyugodtan készíthetünk ehhez hasonló, akár jóval egyszerűbb tésztaszószt is dolgos munkanapokon, egész biztosan sikerre számíthat ez is, és megvagyunk vele fél óra alatt. Természetesen főzhetünk hozzá spagettit vagy pennét, tölthetjük lasagnelapok közé is, de nagyon mutatós csavart tésztával, amelynek nagy a felvevő felülete a csavarások miatt, így remekül megtapad rajta a finom szósz.
Paradicsomos pulykaragu csavart tésztával
Hozzávalók:
Elkészítés: Az olívaolajat egy serpenyőben felhevítjük, megfonnyasztjuk rajta az apróra vágott lilahagymát, amikor már üveges, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, ezt is megpároljuk. Ráöntjük a darált húst, fehéredésig kevergetjük, megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk a bazsalikommal és az oregánóval, majd ráöntjük a paradicsomkonzervet, alaposan átkeverjük, és fedő alatt puhára pároljuk a húst kb. 10 perc alatt. Ha kell, tovább fűszerezzük sóval, borssal vagy a zöldfűszerekkel.
Közben megfőzzük a tésztát, leszűrjük, kevés főzővizet félreteszünk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Ha elkészült a mártás, belekeverjük a tésztát, ha túl száraz lenne, adunk hozzá kevés főzővizet, átöntjük egy tűzálló tálba, rászórjuk a félbevágott paradicsomokat, és 10–15 percre betoljuk a sütőbe, amíg a nyers paradicsomok kissé megpuhulnak.
Tálaláskor megszórjuk reszelt parmezánnal, esetleg kis tejfölt is kínálhatunk mellé.