Írd be, mit keresel:

Velőrózsa, ahogy az olaszok kedvelik

Sok megosztó étel létezik, amikért egyesek rajonganak, mások kategorikusan elutasítják. Leginkább a belsőségekre igaz ez, és talán mind közül a velő az egyik legmegosztóbb. Az ínyencek mindenesetre rajonganak érte!

Cookta - 2016.11.22.
Velőrózsa, ahogy az olaszok kedvelik

Van a csontvelő és az agyvelő, a kettő közül a velőscsont, a húslevesben főtt marhacsont remegős belseje a vasárnapi húsleves előtt kerül ínyenc előételként pirítósra ünnepibb alkalmakon, míg az agyvelőt önmagában vagy más belsőségekkel együtt készítjük – ínyenceknek és bevállalósoknak. Mi, magyarok nem finomkodunk ezzel a különleges alapanyaggal: általában magyarosan, bazaltosan, gyakran bográcsban főzzük-sütjük, de nem mindenhol van ez így.

Franciaországban pácolják, posírozzák, spárgával párosítják, különleges előételnek számít sokféle formában, de Olaszországban is nagy becsben tartják, és nemcsak a nálunk is kapható marha- és sertésvelőt, de a bárányvelőt is, mivel az egészséges és sovány bárányhúsnak is nagyobb náluk a kultusza. A vajban sült petrezselymes-fokhagymás bárányvelő a legelegánsabb éttermek kínálatában is szerepel, nálunk egyre ritkábban találkozunk a velővel nemhogy éttermekben, de a piacokon, henteseknél is.

Forrás:
iStock

Pedig a velő tápanyagban gazdag, önmagában is karakteres, a klasszikus magyar fogásokban vagy magában, vagy más belsőségekkel szerepel. Legegyszerűbb  és leggyorsabb a sült velő, amit pirítóssal fogyasztunk, esetleg palacsintába töltjük, amit jó hazai szokás szerint ki is rántunk, de a velős tojás, velős rántotta is kedvelt felhasználása, főleg disznótoros reggeleken. A vesevelő és a velős pacal pedig igazi magyaros megosztó, itt a belsőségek tombolnak, és nemcsak a tudat miatt, hogy agyvelő kerül az ételbe, hanem az állagok és szagok miatt: vannak, akiket a vese és a pacal erős és jellegzetes bukéja elriaszt, míg mások ezt feledik, és csak a végeredmény fűszeres finomságára esküsznek…

Ahhoz, hogy a velőre egy ínyenc alapanyagként tekinthessünk, érdemes három lépést hátrálni, és megnézni más szemmel, mondjuk egy olasz receptben. Finom, fűszeres, egyáltalán nem brutál – és új alapanyaggal bővül a repertoár!

Olasz bundás velő

Hozzávalók:

  • 8 sertésvelő
  • 2 babérlevél
  • 1 kávéskanál szárított kakukkfű
  • 2 szegfűszeg
  • 1 citrom
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál reszelt parmezán
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 1 nagy evőkanál vaj

Elkészítés: A sertésvelőt hideg vízbe áztatjuk 15 percre, majd a velőrózsákat egyenként megtisztítjuk: lehúzzuk a hártyát és eltávolítjuk az esetleges ereket és csontszilánkokat. 

Egy lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, beletesszük a babérlevelet, a szegfűszeget, a kakukkfüvet, sót és borsot, valamint fél citrom levét, forrásig hevítjük, majd lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni.

Óvatosan kivesszük a vízből, konyhai papírtörlőn leszárítjuk.

Egy tányérba felütjük a tojásokat, villával felverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a parmezánt, összekeverjük.

A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk az olajat, felhevítjük. A velőt megforgatjuk a tojásos-lisztes-sajtos keverékben, és a forró zsiradékba tesszük, oladalanként 2-3 perc alatt megsütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük, hogy felszívja a felesleges zsiradékot.

Előételként önmagában a maradék citrom cikkekre vágott szeletkéivel tálaljuk, főételnek salátával és/vagy krumplipürével tálaljuk.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.