Nálunk kevéssé ismert a pisztáciás-szalonnás tészta, én is egy barátomtól hallottam róla, és kiderült, hogy Olaszországban, főleg Szicíliában népszerű és gyakran készítik, így kipróbáltam én is, és mondhatom, nagyon finom: krémes, gazdag, a pörkölt pisztáciától mennyei.
Egyszerű és gyorsan elkészíthető ez a különleges tésztaétel, melyet rohanós napokon tálalhatunk ebédre vagy éppen vacsorára. A tésztát megvásárolhatjuk készen is, de én azért a házi készítésű tészta mellett döntöttem, mert annál nincs finomabb.
A pisztáciát érdemes először egy serpenyőben pár pillanat alatt megpörkölni, mert ettől különösen finom ízt kap majd. A szalonnából is jó húsos császárszalonnát válasszunk, és már hozzá is láthatunk a főzéshez. Az elkészült tésztával pedig nagy sikert arathatunk, így amilyen gyorsan elkészült, olyan gyorsan el is fog majd fogyni egy pohár bor társaságában.
Pisztáciás-szalonnás tészta
Hozzávalók:
Elkészítés: A húsos császárszalonnát ízlés szerint kockázzuk fel. A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A sajtot reszeljük le.
A pisztáciát fejtsük ki a héjából, tegyük száraz teflonserpenyőbe, és egy pár pillanat alatt pörköljük meg. Ezután egy pár szemet tegyünk félre, a többit pedig daráljuk le.
Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a felkockázott császárszalonnát, és kezdjük el sütni. Amikor már kezd pirulni, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és együtt pirítsuk szép pirosra. Ezután szórjuk meg az őrölt pisztáciával és a reszelt sajttal, öntsük fel a tejszínnel, ízlés szerint őröljünk rá színes borsot, majd kevergetve főzzük pár percig, hogy kissé besűrűsödjön.
A metélt tésztát (vagy pappardellét) főzzük ki enyhén sós vízben, majd szedjük ki a főzővízből, kicsit csepegtessük le, majd adjuk hozzá a pisztáciás-szalonnás raguhoz, és forgassuk alaposan össze.
Az elkészült tésztát halmozzuk tányérra, szórjuk meg a félretett pisztáciával és sajtforgáccsal, majd úgy kínáljuk.