Az idei novemberi időjárás olyan kiszámíthatatlan, hol szikrázóan süt a nap, máskor pedig metsző hideg szél fúj és esik az eső. Ilyen változékony időben nincs is finomabb egy tányér krémlevesnél.
Nagyon szeretem a krémleveseket, főleg, ha az a leves még bő fél óra alatt el is készül, és már kanalazhatjuk is. Ez a brokkolikrémleves pedig éppen ilyen, egyszerűen és gyorsan elkészül.
A brokkoli mellett került a levesbe még póréhagyma, krumpli, fűszerek, és hogy még selymesebb legyen, némi főzőtejszín is. Aztán csakis azért, hogy a férfinép is kedvet kapjon hozzá – na meg az íze kedvéért –, tálaláskor ropogósra sütött baconnel kínáljuk.
És ha már sütünk bacont: használjuk kisült zsírját zsiradék gyanánt, olaj helyett: az egész leves sokkal teltebb, fűszeresebb, háziasabb, finomabb…
Pórés brokkolikrémleves baconcsipsszel
Hozzávalók 2 személynek:
Elkészítés: A brokkolit szedjük rózsáira, a zsenge szárrészt vékonyan pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. A póréhagymát vékonyan szeleteljük fel, a fokhagymát vágjuk fel apróra. A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra.
A bacont vágjuk fel apróra, majd tegyük egy serpenyőbe, adjuk hozzá az olajat, majd kevergetve süssük szép pirosra, ropogósra. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tegyük félre a tálaláshoz.
A visszamaradt zsiradékot hevítsük fel, majd adjuk hozzá a felkarikázott póréhagymát, pároljuk üvegesre, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a brokkolit és a krumplit is. Keverjük alaposan össze, majd öntsük fel a vízzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és főzzük puhára.
Amikor a zöldségek puhára főttek, vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük. Ezután öntsük hozzá a tejszínt, keverjük simára, majd tegyük vissza a tűzre, és kevergetve melegítsük forráspontig, de főzni már nem kell.
Tálaláskor merjük a krémlevest tányérba, majd ízlés szerint szórjuk meg a ropogósra sült baconcsipsszel, és úgy kínáljuk.