A békebeli ünnepi sütemények sokszor időigényesek és macerásak, nem igaz viszont ez az egyik legnagyobb kedvencünkre, a vaníliakiflire. Extrán omlós, porhanyós, ha jól készítjük, szétolvad a szájban!
A volt Monarchia országaiban mindenhol megtalálható karácsonyi sütemény a vaníliás kifli, ez a nagyon könnyen összeállítható, kezdők számára is tökéletesen elkészíthető aprósütemény. Vanília ugyan csak a kifli külsején van, mégis így nevezik mindenhol, ahol készítik. Tésztáját darált dió, mandula vagy mogyoró gazdagítja, mindegyikkel nagyon finom, de kissé eltérő karakterű lesz. Természetesen nem csak advent idején érdemes sütni: mindig nagyon finom a délutáni kávé vagy tea mellé, és jól záródó fémdobozban hosszan eltartható.
Ahhoz, hogy igazán omlós sütit kapjunk, használjunk igazi vajat, és érdemes a liszt egy részét étkezési keményítővel kiváltani. Az alapanyagokat egész egyszerűen csak össze kell dolgozni, és mivel elég puha a tészta, azért, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni, érdemes egy kicsit a hűtőben pihentetni, ez amúgy is jót tesz minden linzer jellegű tésztának. A kiflik formázásakor is dolgozzunk gyorsan, vagyis ne hagyjuk nagyon fellágyulni a tésztát.
Sütéskor legyünk résen, mert nagyon gyorsan sül, könnyen megbarnul, így ne nagyon hagyjuk magára. A kifliket még melegen kell megforgatni a vaníliás porcukorban, de fontos tudni, hogy ekkor még nagyon törékenyek, érzékenyek, óvatosan dolgozzunk velük.
Vaníliakifli
Hozzávalók:
A forgatáshoz:
Elkészítés: A lisztet keverőtálba mérjük, hozzáadjuk a keményítőt, a lágy vajat, a darált diót és a porcukrot, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tészta meglehetősen lágy, így betesszük a hűtőbe 20 percet pihenni.
A tésztából diónyi darabokat szakítunk, deszkán kukaccá sodorjuk, majd kiflivé hajlítjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk.
180 fokos sütőbe toljuk, és 10-12 perc alatt világosra sütjük, majd még melegen, de már nem forrón vaníliás cukorban megforgatjuk.
Ez is érdekelhet: Békebeli receptek Horváth Ilonától
Horváth Ilona Szakácskönyve a magyar gasztronómia alapművévé vált. Generációk tanultak belőle sütni-főzni, s egy időben szinte minden háztartásban fellelhető volt egy-egy féltve őrzött példánya. Az évek hosszú sora alatt aztán eltűnt a szemünk elől. Most végre újra kezünkbe foghatjuk ezt a különleges könyvet, melynek segítségével megismerhetjük és elkészíthetjük a tradicionális magyar konyha remekeit.
Horváth Ilona műve ma is ugyanolyan nélkülözhetetlen segítőtársunk a konyhában, mint amilyen első megjelenésének idején volt.