Nápoly környékéről származik az úgynevezett cucina povera, vagyis szegény konyha egyik gyöngyszeme. Spagetti, fokhagyma, olívaolaj és só kell hozzá alapesetben, igaz, kiegészülhet még egy-két fűszerrel. Amilyen egyszerű, olyan isteni, titkait és változatait is elmondjuk.
A spaghetti aglio e olio a legkedveltebb tészták egyike Olaszországban. A tésztaételeket általában nem bonyolítják túl, hiszen előételként, pontosabban első ételként fogyasztják, ami után még jön második, és csak Itálián kívül terjedt el az a szokás, hogy egytálételként fogyasztjuk.
Bár nagyon kevés alapanyag kell hozzá, mégis tökéletes az ízharmóniája, de mindenképpen ügyelnünk kell arra, hogy jó minőségű alapanyagokkal dolgozzunk. A jó tészta nem szétfővő, hanem jól harapható, feszes, olívaolajból pedig tényleg érdemes itt az extra szűz, zöldes, aromás változatot előnyben részesíteni. Vannak, akik pepperoncinót, vagyis csípős paprikát, csilit is adnak hozzá, meg lehet szórni egy marék petrezselyemmel, így még autentikus marad a recept. Vannak, akik egy maréknyi olajbogyót vagy 1-2 kanál kapribogyót is adnak hozzá. Igazán tökéletessé egy kis reszelt parmezán vagy pecorino teszi, amit a tálaláskor hintünk a tetejére.
A tészta főzésekor nem kell olajat tenni a főzővízbe, csak sót, érdemes tényleg fogkeményre főzni, saját gőzében még puhul egy kicsit. Fontos, hogy a tésztát nem szabad leöblíteni: a legjobb, ha csipesszel átemeljük a fokhagymás olajba, nem baj, ha egy kis főzővíz is megy vele. A fokhagymát az olajban picit átpiríthatjuk, de vannak, akik csak a kifőtt tésztához adják hozzá, állítólag így is kioldódnak a fokhagyma aromái, de szerintünk érdemes egy picit átforrósítani, sőt a fokhagymával együtt a csilit is átpirítani.
Spaghetti aglio, olio et pepperoncino (fokhagymás-olajos spagetti csilivel)
Hozzávalók:
Elkészítés: A tésztához a vizet felforraljuk, sózzuk, beletesszük a spagettit.
A fokhagymákat megtisztítjuk, egy kés lapjával megroppantjuk, majd durvára vágjuk, a csilit felkarikázzuk. Az olajat felhevítjük egy serpenyőben, beledobjuk a fokhagymát és a csilit, kevergetve, gyenge tűzön 2-3 percig pirítjuk, majd az al dente (fogkemény) tésztát egy szűrőkanál vagy csipesz segítségével átemeljük a fokhagymás olajba, kicsit megsózzuk, és alaposan összeforgatjuk.
Azonnal tálaljuk, a tetejére parmezánt vagy pecorino sajtot reszelünk.
Ez is érdekelhet: Pronto! Olasz konyha 20 perc alatt
Minimális munka – maximális élvezet mindössze 20 perc alatt!
– 130 inspiráló recept, a főbb hozzávalók (pl. csirke, hal, tészta) alapján csoportosítva. Így könnyű lesz eldönteni, hogy mit főzzünk az otthon épp fellelhető alapanyagokból.
– Hasznos tippek: hogyan készíthetjük el még rövidebb idő alatt az ételeket; hogyan tartsunk rendet a konyhánkban; milyen eszközökre van szükségünk; melyek azok az alapvető alapanyagok, amelyeket mindig érdemes otthon tartani.
– Sok praktikus ötlet a főzés előkészítéséhez – például hogyan fagyasszuk le a friss zöldfűszereket vagy hogyan készítsünk kenyérmorzsát házilag.