Írd be, mit keresel:

Sárgaborsó – új alapanyag egy remek téli krémleveshez

Méltatlanul mellőzzük ezt a szuper hüvelyest, ami szinte korlátlanul eltartható, olcsó és nagyon egészséges a sárgaborsó. Rokona a most divatos vöröslencsének, elképesztően finom krémleves készülhet belőle.

Cookta - 2016.11.28.
Sárgaborsó – új alapanyag egy remek téli krémleveshez

Gluténmentes a sárgaborsó, így sokaknak jól jöhet egy tartalmas krémleves alapanyagaként, emellett magas keményítőtartalma miatt magától besűrűsödik, nem kell bele rántás. Nagyon jól fűszerezhető, szinte minden illik hozzá a magyarostól az ázsiai ízvilágig, de paradicsomosan, mediterrán fűszerekkel is készíthetjük – nemcsak krémlevesnek, hanem sűrűbb főzeléknek vagy akár indiai ihletésű dahlnak is.

A következő recept társoldalunk, a Vous.hu játékára érkezett, amikor is a legfinomabb tartalmas őszi levesek legfinomabb változatait keresték. Szabó Veronika szerecsendiós sárgaborsó-krémlevese olyan egyszerű és annyira finom, ráadásul visszahoz a köztudatba egy szinte elfeledett klasszikust, hogy megosztjuk mindenkivel.

Szerecsendiós sárgaborsó-krémleves

Hozzávalók:

  • 25 dkg sárgaborsó
  • 3 dkg füstölt szalonna
  • 1 kis darab füstöltszalonna-bőrke vagy füstölt hús
  • 1 db közepes burgonya
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 db babérlevél
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • só, fehér bors
  • frissen reszelt szerecsendió
  • 1,2 l víz vagy alaplé
  • 2-3 szelet sokmagvas rozskenyér
  • 10 dkg sajt

Elkészítés: A sárgaborsót kiválogatjuk, átmossuk, majd bő, hideg vízben áztatjuk minimum 4 órán át.

A szalonnát apróra vágjuk, majd kisütve a zsírját eltávolítjuk a fazékból. A hátramaradt zsírján megdinszteljük a felaprított hagymát, majd beletesszük a sárgaborsót, felöntjük vízzel vagy alaplével, hozzáadjuk a babért, megsózzuk, beletesszük a fehér borsot, a köményt és egy darabka füstöltszalonna-bőrkét vagy füstölt húst, majd fedő alatt puhára főzzük. Mielőtt még teljesen megpuhulna a borsó, hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott burgonyát, és a fokhagymát is beletörjük.

Mikor kellően megpuhult a borsó és a burgonya is, kivesszük a babérleveleket, a füstöltet, és az egészet botmixerrel pépesítjük. Ha valaki szereti, adhat hozzá egy kevés tejszínt vagy tejfölt.

A kenyérszeleteket keskeny csíkokra vágjuk, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőben vagy grill alatt megpirítjuk őket.

A levesre tálaláskor szerecsendiót reszelünk, a sajtos kenyérrudakkal tálaljuk, ezt is ízesíthetjük szerecsendióval.

Forrás:
Szabó Veronika

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.