Méltatlanul mellőzzük ezt a szuper hüvelyest, ami szinte korlátlanul eltartható, olcsó és nagyon egészséges a sárgaborsó. Rokona a most divatos vöröslencsének, elképesztően finom krémleves készülhet belőle.
Gluténmentes a sárgaborsó, így sokaknak jól jöhet egy tartalmas krémleves alapanyagaként, emellett magas keményítőtartalma miatt magától besűrűsödik, nem kell bele rántás. Nagyon jól fűszerezhető, szinte minden illik hozzá a magyarostól az ázsiai ízvilágig, de paradicsomosan, mediterrán fűszerekkel is készíthetjük – nemcsak krémlevesnek, hanem sűrűbb főzeléknek vagy akár indiai ihletésű dahlnak is.
A következő recept társoldalunk, a Vous.hu játékára érkezett, amikor is a legfinomabb tartalmas őszi levesek legfinomabb változatait keresték. Szabó Veronika szerecsendiós sárgaborsó-krémlevese olyan egyszerű és annyira finom, ráadásul visszahoz a köztudatba egy szinte elfeledett klasszikust, hogy megosztjuk mindenkivel.
Szerecsendiós sárgaborsó-krémleves
Hozzávalók:
Elkészítés: A sárgaborsót kiválogatjuk, átmossuk, majd bő, hideg vízben áztatjuk minimum 4 órán át.
A szalonnát apróra vágjuk, majd kisütve a zsírját eltávolítjuk a fazékból. A hátramaradt zsírján megdinszteljük a felaprított hagymát, majd beletesszük a sárgaborsót, felöntjük vízzel vagy alaplével, hozzáadjuk a babért, megsózzuk, beletesszük a fehér borsot, a köményt és egy darabka füstöltszalonna-bőrkét vagy füstölt húst, majd fedő alatt puhára főzzük. Mielőtt még teljesen megpuhulna a borsó, hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott burgonyát, és a fokhagymát is beletörjük.
Mikor kellően megpuhult a borsó és a burgonya is, kivesszük a babérleveleket, a füstöltet, és az egészet botmixerrel pépesítjük. Ha valaki szereti, adhat hozzá egy kevés tejszínt vagy tejfölt.
A kenyérszeleteket keskeny csíkokra vágjuk, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőben vagy grill alatt megpirítjuk őket.
A levesre tálaláskor szerecsendiót reszelünk, a sajtos kenyérrudakkal tálaljuk, ezt is ízesíthetjük szerecsendióval.