Sok konyhai művelet macerás és időigényes, ami nehezíti a főzést és a konyhai kreatívkodást, ráadásul mindenkinek megvannak a maga démonai: kinek a mosogatás, kinek a krumplipucolás, vagy épp a kamra rendben tartása. Mindent nem tudunk megúszni, de nem árt néhány trükköt ismerni, mutatunk is ötletes és hasznos furfangokat!
Belefutottunk egy videóba a TopTip oldalán, ami tele van praktikus és nagyon ötletes megoldásokkal, amelyeket minden kezdő és gyakorló konyhatündérnek érdemes megismernie, így megosztjuk veletek, illetve leírjuk és kommenteljük is őket!
Lássuk akkor a praktikákat!
1. Nem fut ki a fazékból a leves vagy a víz, ha a tetejére fakanalat fektetünk – igen, ez igaz, egy ideig, mondjuk azt, hogy gátolja. Arra azért figyeljünk, hogy gáztűzhelynél érdemes vigyázni, mert ha túl nagy a láng, akkor lángot kaphat a fakanál.
2. A héjában főtt krumplit úgy pucolhatjuk meg egy mozdulattal, ha főzés előtt a közepén éles késsel körbevágjuk a bőrt, majd így főzzük meg, a vízből kivéve, kicsit hűtve egyszerűen ki tudjuk nyomni a héjból. Ez bizonyos krumplifajtáknál működik, válasszuk a vékonyabb héjú fajtákat, a kiflikrumplinál is működik!
3. Üres műanyagflakonból praktikus és tökéletesen záródó tárolóedényt vághatunk-hajtogathatunk, ami ideális rizs, tészta, lencse és más hüvelyes tárolására. Szuper tipp, ráadásul környezettudatos is!
4. Nagyobb mennyiségű fokhagymát úgy pucolhatunk meg gyorsan és egyszerűen, ha a gerezdeket egy tiszta csavaros üvegbe tesszük, lezárjuk, és dinamikusan rázzuk egy kis ideig. Ha látjuk, hogy fellazult, szétnyílt a héj, akkor kiöntjük a konyhapultra, és egyszerűen szétválogatjuk a héjat és a „megpucolódott” fokhagymát.
5. Mutatós virslispirált úgy készíthetünk a legegyszerűbben, ha a virslit egy hurkapálcára felszúrjuk, egy késsel pedig vágni kezdjük, a virslit folyamatosan forgatva. A hurkapálca megakadályozza, hogy teljesen átvágjuk a virslit, és könnyedén széthúzhatjuk rajta sütés előtt. Mutatós és frappáns!
6. Ha a szakácskönyv állandóan becsukódik a konyhapulton, vagy egyszerűen csak nem szeretnénk összemaszatolni, akkor egy csipeszes ruhafogas a tökéletes megoldás. Belecsíptetjük a receptnél kinyitott könyvet, majd felkasztuk a konyhaszekrény felső részére: így nem lapozódik el, nem maszatolódik, ráadásul szem előtt lesz.
7. Barna banánból sárga banán? Az elszíneződött banán állítólag visszasárgul, ha maréknyi rizzsel egy zacskóba zárjuk légmentesen egy órára, majd a zacskóból kivéve hajszárítóval átmelegítjük. Ha minden igaz, visszanyeri eredeti színét. Hááát… Az biztos, hogy a rizs nedvességet szív el a banántól, de azért elég hihetetlennek tűnik. Ha valaki kipróbálja, írja meg nekünk! 🙂 Mindenesetre az érett banánnal nem feltétlenül kell varázsolni, készíthetünk belőle banános gofrit vagy banánpalacsintát is!
8. Ha nem szeretnénk túl hosszan pepecselni a keménytojás meghámozásával, akkor tegyük jól zárható műanyagdobozba, majd alaposan rázzuk össze: a héj darabosra megtörik, és egyszerűen lehámozható.
9. Fűszereket sose tartsunk kibontás után papírcsomagolásban, mert könnyen elvesztik aromájukat. Öntsük át egy kisebb üvegbe, majd a csomagolásról vágjuk ki a nevét, és ragasztószalaggal rögzítsük az üvegen, hogy tudjuk, mi van benne. Vannak persze fűszerek, amelyeket könnyen felismerünk, de különféle fűszersóknál, keverékeknél könnyen elfelejtjük, főleg akkor, ha több hasonló is van a polcon!
Ez is érdekelhet: 1001 háztartási tipp
Ennek a kötetnek a segítségével magabiztosan kézben tudjuk tartani a háztartásunkat. Nem fog többé gondot okozni a tintafoltok eltávolítása, a ház gyerekbiztossá tétele, vagy az ünnepi dekoráció – itt minden élethelyzetre és problémára megtaláljuk a legjobb megoldást. A háztartás megszervezésére vonatkozó praktikus tanácsoknak köszönhetően sem az anyósunk látogatása, sem váratlan vendégek betoppanása nem okozhat többé gondot.
A konyhában című részben hasznos tanácsokat olvashatunk:
– az ételek elkészítéséről és tárolásáról: hogyan spórolhatunk időt, hogyan helyettesíthetünk hiányzó hozzávalókat és hogyan menthetjük meg a félresikerült ételeket;
– a vendéglátásról: hogyan készüljünk a tálalással és a dekorációval.