Írd be, mit keresel:

Szuper konyhai trükkök, amelyeket érdemes ellesni

Sok konyhai művelet macerás és időigényes, ami nehezíti a főzést és a konyhai kreatívkodást, ráadásul mindenkinek megvannak a maga démonai: kinek a mosogatás, kinek a krumplipucolás, vagy épp a kamra rendben tartása. Mindent nem tudunk megúszni, de nem árt néhány trükköt ismerni, mutatunk is ötletes és hasznos furfangokat!

Cookta - 2016.11.28.
Szuper konyhai trükkök, amelyeket érdemes ellesni

Belefutottunk egy videóba a TopTip oldalán, ami tele van praktikus és nagyon ötletes megoldásokkal, amelyeket minden kezdő és gyakorló konyhatündérnek érdemes megismernie, így megosztjuk veletek, illetve leírjuk és kommenteljük is őket!

Objektum doboz

Lássuk akkor a praktikákat!

1. Nem fut ki a fazékból a leves vagy a víz, ha a tetejére fakanalat fektetünk – igen, ez igaz, egy ideig, mondjuk azt, hogy gátolja. Arra azért figyeljünk, hogy gáztűzhelynél érdemes vigyázni, mert ha túl nagy a láng, akkor lángot kaphat a fakanál.

2. A héjában főtt krumplit úgy pucolhatjuk meg egy mozdulattal, ha főzés előtt a közepén éles késsel körbevágjuk a bőrt, majd így főzzük meg, a vízből kivéve, kicsit hűtve egyszerűen ki tudjuk nyomni a héjból. Ez bizonyos krumplifajtáknál működik, válasszuk a vékonyabb héjú fajtákat, a kiflikrumplinál is működik!

3. Üres műanyagflakonból praktikus és tökéletesen záródó tárolóedényt vághatunk-hajtogathatunk, ami ideális rizs, tészta, lencse és más hüvelyes tárolására. Szuper tipp, ráadásul környezettudatos is!

4. Nagyobb mennyiségű fokhagymát úgy pucolhatunk meg gyorsan és egyszerűen, ha a gerezdeket egy tiszta csavaros üvegbe tesszük, lezárjuk, és dinamikusan rázzuk egy kis ideig. Ha látjuk, hogy fellazult, szétnyílt a héj, akkor kiöntjük a konyhapultra, és egyszerűen szétválogatjuk a héjat és a „megpucolódott” fokhagymát.

5. Mutatós virslispirált úgy készíthetünk a legegyszerűbben, ha a virslit egy hurkapálcára felszúrjuk, egy késsel pedig vágni kezdjük, a virslit folyamatosan forgatva. A hurkapálca megakadályozza, hogy teljesen átvágjuk a virslit, és könnyedén széthúzhatjuk rajta sütés előtt. Mutatós és frappáns!

6. Ha a szakácskönyv állandóan becsukódik a konyhapulton, vagy egyszerűen csak nem szeretnénk összemaszatolni, akkor egy csipeszes ruhafogas a tökéletes megoldás. Belecsíptetjük a receptnél kinyitott könyvet, majd felkasztuk a konyhaszekrény felső részére: így nem lapozódik el, nem maszatolódik, ráadásul szem előtt lesz.

Forrás:
iStock

7. Barna banánból sárga banán? Az elszíneződött banán állítólag visszasárgul, ha maréknyi rizzsel egy zacskóba zárjuk légmentesen egy órára, majd a zacskóból kivéve hajszárítóval átmelegítjük. Ha minden igaz, visszanyeri eredeti színét. Hááát… Az biztos, hogy a rizs nedvességet szív el a banántól, de azért elég hihetetlennek tűnik. Ha valaki kipróbálja, írja meg nekünk! 🙂 Mindenesetre az érett banánnal nem feltétlenül kell varázsolni, készíthetünk belőle banános gofrit vagy banánpalacsintát is!

8. Ha nem szeretnénk túl hosszan pepecselni a keménytojás meghámozásával, akkor tegyük jól zárható műanyagdobozba, majd alaposan rázzuk össze: a héj darabosra megtörik, és egyszerűen lehámozható.

9. Fűszereket sose tartsunk kibontás után papírcsomagolásban, mert könnyen elvesztik aromájukat. Öntsük át egy kisebb üvegbe, majd a csomagolásról vágjuk ki a nevét, és ragasztószalaggal rögzítsük az üvegen, hogy tudjuk, mi van benne. Vannak persze fűszerek, amelyeket könnyen felismerünk, de különféle fűszersóknál, keverékeknél könnyen elfelejtjük, főleg akkor, ha több hasonló is van a polcon!

Forrás:
iStock
Megnézem >>

Megnézem >>
Forrás:
Alexandra.hu

Ez is érdekelhet: 1001 háztartási tipp

Ennek a kötetnek a segítségével magabiztosan kézben tudjuk tartani a háztartásunkat. Nem fog többé gondot okozni a tintafoltok eltávolítása, a ház gyerekbiztossá tétele, vagy az ünnepi dekoráció – itt minden élethelyzetre és problémára megtaláljuk a legjobb megoldást. A háztartás megszervezésére vonatkozó praktikus tanácsoknak köszönhetően sem az anyósunk látogatása, sem váratlan vendégek betoppanása nem okozhat többé gondot.

A konyhában című részben hasznos tanácsokat olvashatunk:
– az ételek elkészítéséről és tárolásáról: hogyan spórolhatunk időt, hogyan helyettesíthetünk hiányzó hozzávalókat és hogyan menthetjük meg a félresikerült ételeket;
– a vendéglátásról: hogyan készüljünk a tálalással és a dekorációval.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.