Ami finom bonbonnak, finom lesz süteménynek is, így nem ritkaság, hogy egy-egy legendássá vált vagy közkedvelt csokoládéból süteményváltozat készül. Ha másképp nem, hát a leleményes konyhatündérek addig kísérleteznek, amíg valami nagyon hasonlót készítenek.
Ismerjük a Kinder sütit, a házi sportszeletet és a Raffaellót, és így történt ez a Mozart-golyóval is. A zseniális kuglit egy salzburgi cukrász, bizonyos Paul Fürst álmodta meg 1890-ben. Az eredeti desszertben pisztáciás marcipán, nugátkrém és csokoládé rejtezik, mind a legkiválóbb minőségű, és kevéssé ismert, de mind a mai napig készítik is leszármazottjai a családi manufaktúrában. Olyan népszerű lett rövid időn belül, hogy nem csak az 1905-ös párizsi világkiállításon nyert aranyérmet, hanem az osztrák cukrászok is elkezdték koppintani a zseniális bonbont, többféle változat is megjelent és létezik ma is.
A csoki, a nugát és a marcipán mindben közös, és a Mozart-golyó süteményváltozatának is ezek az összetevői. Nagyon csokis tészta, nugátkrém és jó esetben pisztáciamarcipán, de zöldre színezett mandulamarcipánnal is készítik, mivel a pisztáciamarcipán sokkal költsségesebb, igazi úri huncutság.
A marcipán porcukor és hámozott, finomra őrölt mandula keveréke, amit hagyományosan kézzel dolgoznak össze. A kéz melege kioldja a mandula olaját, ez tartja össze a masszává. Ugyanígy a pisztáciamarcipánnál is, de mivel a pisztáciamag kinyerése jóval nehezebb, és maga a csonthéjas is igen drága, biztosak lehetünk abban, hogy nem minden zöld marcipán látott pisztáciát. Egyébként pedig a mandulamarcipán is nagyon finom!
A nugát lehet krémes és egészen szilárd, a pörkölt mogyoró, a cukor és a kakaóvaj különféle arányú keverékeit nevezzük így. A legismertebb nugát talán a Nutella, de létezik diós változata is, ez jóval világosabb, a keménysége pedig a hozzáadott kakaóvaj – vagy rosszabb esetben olaj – mennyiségétől függ.
Mozart-szelet
Hozzávalók:
Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, ügyeljünk rá, hogy ne kerüljön sárgája a fehérjébe. A fehérjét cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk folyamatos keverés mellett a tojássárgákat, a megolvasztott, de már nem forró csokoládét és vajat, majd a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet. A sütőpapírral bélelt – vagy kikent és lisztezett – sütőformába töltjük, elsimítjuk, és 160 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
Ha langyosra hűlt, kettévágjuk, megtöltjük a Nutella 2/3 részével, a maradék nugátkrémet a tetejére kenjük vékonyan, egyenletesen.
A marcipánt átgyúrjuk, hogy a kézmelegtől jól formázható legyen, majd porcukorral meghintett felületen vékonyra kinyújtjuk, alányúlunk, és a sütemény tetejére simítjuk. Az étcsokoládét megolvasztjuk, egy tiszta zacskóba kanalazzuk, a sarkára pici lukat vágunk, és mintákat rajzolunk a marcipán tetejére. Hűvös helyen pihentetjük néhány órát, majd szeletelve tálaljuk.