A tarhonya leggyakrabban magyaros fogások köreteként kerül az asztalra, pedig sokkal több rejlik ebben a tipikusan magyar aprótésztában. Remek alapanyaga például salátának, tartalmasabbá, laktatóbbá teszi, ahogy az alábbi receptben is.
A téli hónapok szürkeségében jólesik már ránézni is egy szemvidító, színes ételre, amihez a sütőtök remek alany. Rendkívül változatos módon lehet elkészíteni a levesektől, főételeken át egészen a desszertekig, és amellett, hogy sokoldalú és finom, egészséges is. Nagyon sokféle fűszer és ízvilág jól illik hozzá, sós és édes alapanyagokkal is bátran kombinálhatjuk, ebbe a salátába a sütőtök mellé például nemcsak tarhonya, hanem rukkola és rubinvörös gránátalma is került.
Fél óra alatt elkészül, így gyors vacsorának is tökéletes, de süthetünk mellé egy szelet csirkemellet vagy halat is, ha köretként fogyasztanánk, de még tartalmasabbá és izgalmasabbá tehetjük rámorzsolt fetával vagy kecskesajttal is.
Sütőtökös-tarhonyás saláta
Hozzávalók:
Az öntethez:
Elkészítés: A sütőtököt kisebb kockákra vágjuk, egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és 180 fokos sütőben 15–20 perc alatt megsütjük.
Amíg sül, sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük a tarhonyát, kicsalogatjuk a gránátalmamagokat a gyümölcs héjából, és az öntethez összekeverjük a hozzávalókat.
Ha langyosra hűlt a sütőtök és a tarhonya is, hozzáadjuk a rukkolát és a gránátalmát, meglocsoljuk az öntettel, összeforgatjuk, és azonnal tálaljuk.