A pangasius az egyik legsoványabb halhús, ami elég baráti áron beszerezhető, semleges ízű és szálkátlan halfajta, mégis sokan kerülik, elsősorban a tenyésztésével kapcsolatos balhék miatt. Tisztázzuk ezeket, és ha sikerült, mutatunk is hozzá egy isteni receptet.
A cápaharcsának is nevezett pangasius rengeteg jó tulajdonságának köszönhetően az elmúlt évtizedben elképesztően népszerű lett egész Európában: egészséges, sovány, olcsó, gyorsan elkészül, szálkamentes és nincs karakteres íze, nem csoda hát, hogy megnövekedett, sőt, megugrott a kereslet iránta. Az új igényeket képtelenek voltak kiszolgálni az elsősorban Thaiföldön és Vietnámban lévő tenyésztőtelepek, és a legegyszerűbb megoldást választották: több halat és rosszabb körülmények között kezdtek tenyészteni, és bizony egészen elképesztő körülményekre derült fény, és sokan maguk is tapasztalhatták, hogy az eredetileg omlós és sovány halfilé helyett egy zsíros és kellemetlen „mocsár ízű” valami került a tányérukba.
A balhék eredményeképpen létrejött egy nemzetközi szervezet, amely rendszeresen és szigorúan ellenőrzi a tenyésztőtelepeket és a halászatokat is, a minőség mellett a fenntartható fejlődés szempontjaira is ügyelve. Az ASC – Acquaculture Stewardship Council – által ellenőrzött halfélék garantáltan jó minőségűek, visszakereshető a weboldalukon a megvásárolt hal eredete, tenyésztésének helye a fagyasztott hal csomagolásán lévő kód megadásával. Vásárláskor csak annyi a dolgunk, hogy megnézzük, van-e ASC-logó a csomagoláson, és biztosak lehetünk abban, hogy nem okoz majd csalódást a megvásárolt hal.
Ezek után pedig határozottan rábeszélünk mindenkit erre a fehér húsú, könnyű és nagyon finom halra, amit serpenyőben pár perc alatt megsüthetünk, de sütőben is nagyon finomra sül, például fóliabatyuba csomagolva: így nem szárad ki, és minden aromaanyag a tányérunkra kerülhet. Egy különegesebb körettel – mint pl. egy édesburgonya-püré – akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét, isteni finom, ráadásul alakbarát és pofonegyszerű!
Háromhagymás fóliás tepsis hal édesburgonya-pürével
Hozzávalók:
A püréhez:
Elkészítés: A hagymákat karikára vágjuk, majd 4 alufólia közepére halmozzuk. A halakat megsózzuk, borsozzuk, majd mindegyiket ráhelyezzük egy hagymakupac közepére. A tetejükre is szórunk kis hagymát, majd meglocsoljuk az olvasztott vajjal. Becsomagoljuk, és 180 fokos előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
Közben az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben megfőzzük. Mikor megpuhult, leszűrjük, szétnyomjuk, és kis tejjel vagy tejszínnel, vajjal ízesítjük, megsózzuk, kakukkfűvel fűszerezzük.
A halfiléket a fóliából kibontva a kakukkfüves édesburgonya-pürével tálaljuk.