Írd be, mit keresel:

Pangasius-para: itt a megoldás egy alakbarát, szuper recepttel

A pangasius az egyik legsoványabb halhús, ami elég baráti áron beszerezhető, semleges ízű és szálkátlan halfajta, mégis sokan kerülik, elsősorban a tenyésztésével kapcsolatos balhék miatt. Tisztázzuk ezeket, és ha sikerült, mutatunk is hozzá egy isteni receptet.

Cookta - 2016.12.06.
Pangasius-para: itt a megoldás egy alakbarát, szuper recepttel

A cápaharcsának is nevezett pangasius rengeteg jó tulajdonságának köszönhetően az elmúlt évtizedben elképesztően népszerű lett egész Európában: egészséges, sovány, olcsó, gyorsan elkészül, szálkamentes és nincs karakteres íze, nem csoda hát, hogy megnövekedett, sőt, megugrott a kereslet iránta. Az új igényeket képtelenek voltak kiszolgálni az elsősorban Thaiföldön és Vietnámban lévő tenyésztőtelepek, és a legegyszerűbb megoldást választották: több halat és rosszabb körülmények között kezdtek tenyészteni, és bizony egészen elképesztő körülményekre derült fény, és sokan maguk is tapasztalhatták, hogy az eredetileg omlós és sovány halfilé helyett egy zsíros és kellemetlen „mocsár ízű” valami került a tányérukba.

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Asc-aqua.org

A balhék eredményeképpen létrejött egy nemzetközi szervezet, amely rendszeresen és szigorúan ellenőrzi a tenyésztőtelepeket és a halászatokat is, a minőség mellett a fenntartható fejlődés szempontjaira is ügyelve. Az ASC – Acquaculture Stewardship Council – által ellenőrzött halfélék garantáltan jó minőségűek, visszakereshető a weboldalukon a megvásárolt hal eredete, tenyésztésének helye a fagyasztott hal csomagolásán lévő kód megadásával. Vásárláskor csak annyi a dolgunk, hogy megnézzük, van-e ASC-logó a csomagoláson, és biztosak lehetünk abban, hogy nem okoz majd csalódást a megvásárolt hal.

Ezek után pedig határozottan rábeszélünk mindenkit erre a fehér húsú, könnyű és nagyon finom halra, amit serpenyőben pár perc alatt megsüthetünk, de sütőben is nagyon finomra sül, például fóliabatyuba csomagolva: így nem szárad ki, és minden aromaanyag a tányérunkra kerülhet. Egy különegesebb körettel – mint pl. egy édesburgonya-püré – akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét, isteni finom, ráadásul alakbarát és pofonegyszerű!

Forrás:
Hámori Zsófia

Háromhagymás fóliás tepsis hal édesburgonya-pürével

Hozzávalók:

  • 4 szelet pangasius halfilé
  • 1 szál póréhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor újhagyma
  • bors
  • 2 evőkanál olvasztott vaj

A püréhez:

  • 4 db közepes édesburgonya
  • 1 dl tejszín vagy tej
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál szárított kakukkfű

Elkészítés: A hagymákat karikára vágjuk, majd 4 alufólia közepére halmozzuk. A halakat megsózzuk, borsozzuk, majd mindegyiket ráhelyezzük egy hagymakupac közepére. A tetejükre is szórunk kis hagymát, majd meglocsoljuk az olvasztott vajjal. Becsomagoljuk, és 180 fokos előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Közben az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben megfőzzük. Mikor megpuhult, leszűrjük, szétnyomjuk, és kis tejjel vagy tejszínnel, vajjal ízesítjük, megsózzuk, kakukkfűvel fűszerezzük.

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

A halfiléket a fóliából kibontva a kakukkfüves édesburgonya-pürével tálaljuk.

Forrás:
Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.