Írd be, mit keresel:

Pasta 5 p – egy zseniális olasz tésztaétel 5 + 1 alapanyagból

A +1 a tészta, a szósz pedig 5 alapanyagból áll, és mindegyik p-vel kezdődik olaszul, innen az elnevezés. Nagyon finom, krémes, illatos, gyors és egyszerű, elsősorban Olaszország északi vidékén és Svájc olasz nyelvű kantonjaiban népszerű tésztaétel. Lessétek el, mert nagyon finom!

Cookta - 2016.12.07.
Pasta 5 p – egy zseniális olasz tésztaétel 5 + 1 alapanyagból

A pasta alle cinque pi, vagyis 5 p-s tészta egy villámfogás, ami előkészítéssel együtt is megvan 15–20 perc alatt, mindig minden van otthon hozzá egy közepesen felszerelt háztartásban, vegetáriánus, melengető és laktató, de persze tovább is gazdagítható más alapanyagokkal, persze akkor már nem 5 p, hanem 6, 7, 8…

Mi az 5 p, vagyis a cinque pi?

  • panna (tejszín)
  • piselli (zöldborsó)
  • prezzemolo (petrezselyem)
  • parmigiano (parmezán)
  • pepe (bors)

Mi egy nápolyi származású hölgynél kóstoltuk a fenti kombinációban, de persze az ember kreativitását felébreszti, ha lehet variálni, de megkötöttségekkel, itt most konkrétan a p betűs alapanyagokkal, így vannak, akik valamely alapanyagot kiváltják, és helyette

  • prosciuttót (sonka)
  • pestót
  • pepperonit
  • pomodorót (paradicsom)

használnak. Mindegyikkel működik és finom!

Nagyon jópofa és kreatív, lehet ízlés szerint variálni, mondjuk párizsit vagy pirospaprikát ne tegyünk bele… 🙂

Pasta 5 p

Hozzávalók:

  • 40 dkg metélt tészta
  • 3 dl tejszín
  • 25 dkg zöldborsó (fagyasztott is lehet)
  • 1 csokor petrezselyem
  • maréknyi reszelt parmezán
  • bors

Elkészítés: Vizet melegítünk egy nagy csipet sóval, ha forr, hozzáadjuk a metélt tésztát és a fagyasztott borsót, kb. 8 perc alatt majdnem készre főzzük, majd leszűrjük úgy, hogy egy kevés főzővizet félreteszünk. 

A tejszínt serpenyőbe öntjük, felhevítjük, hozzáadunk kb. 1 dl főzőlevet és frissen őrölt borsot, ha forr, akkor beleöntjük a leszűrt tésztát és borsót, a reszelt parmezánt, 2-3 perc alatt krémesre főzzük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a felaprított petrezselymet, összeforgatjuk, és azonnal tálaljuk. Megszórhatjuk extra parmezánnal vagy petrezselyemmel, esetleg más p betűssel… 🙂

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.