A +1 a tészta, a szósz pedig 5 alapanyagból áll, és mindegyik p-vel kezdődik olaszul, innen az elnevezés. Nagyon finom, krémes, illatos, gyors és egyszerű, elsősorban Olaszország északi vidékén és Svájc olasz nyelvű kantonjaiban népszerű tésztaétel. Lessétek el, mert nagyon finom!
A pasta alle cinque pi, vagyis 5 p-s tészta egy villámfogás, ami előkészítéssel együtt is megvan 15–20 perc alatt, mindig minden van otthon hozzá egy közepesen felszerelt háztartásban, vegetáriánus, melengető és laktató, de persze tovább is gazdagítható más alapanyagokkal, persze akkor már nem 5 p, hanem 6, 7, 8…
Mi az 5 p, vagyis a cinque pi?
Mi egy nápolyi származású hölgynél kóstoltuk a fenti kombinációban, de persze az ember kreativitását felébreszti, ha lehet variálni, de megkötöttségekkel, itt most konkrétan a p betűs alapanyagokkal, így vannak, akik valamely alapanyagot kiváltják, és helyette
használnak. Mindegyikkel működik és finom!
Nagyon jópofa és kreatív, lehet ízlés szerint variálni, mondjuk párizsit vagy pirospaprikát ne tegyünk bele… 🙂
Pasta 5 p
Hozzávalók:
Elkészítés: Vizet melegítünk egy nagy csipet sóval, ha forr, hozzáadjuk a metélt tésztát és a fagyasztott borsót, kb. 8 perc alatt majdnem készre főzzük, majd leszűrjük úgy, hogy egy kevés főzővizet félreteszünk.
A tejszínt serpenyőbe öntjük, felhevítjük, hozzáadunk kb. 1 dl főzőlevet és frissen őrölt borsot, ha forr, akkor beleöntjük a leszűrt tésztát és borsót, a reszelt parmezánt, 2-3 perc alatt krémesre főzzük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a felaprított petrezselymet, összeforgatjuk, és azonnal tálaljuk. Megszórhatjuk extra parmezánnal vagy petrezselyemmel, esetleg más p betűssel… 🙂