Fotósként sokféle területen kipróbálta már magát Hámori Zsófi, a Cookta Nagy Csokoládékönyvének fotósa. Egyik kedvence a gasztrofotózás, csakhogy csokifüggő is, így többszörös kihívás volt számára ez az izgalmas munka. Erről mesél most.
„Nagy kihívás és élvezkedés egyszerre a gasztrofótózás: az ételek gyönyörű textúrája, a fénnyel való játszadozás és a prop stylist kreatívkodása rengeteg flow-élményt okoz – persze, persze. Ez mind igaz is, de amit a legjobban szeretek benne, az az, hogy végigkóstolhatom az összes finomságot. Lássuk, hogyan lehet túlélni egy 50 receptes csokoládékönyv fotózását, ha történetesen odavagy az édességért!
A válasz: sehogy. Viccen kívül. Az első nap volt a legrosszabb, ekkor ugyanis még zöldfülűként nemhogy végigkóstoltam az aznapi fotóalanyaimat, de volt, amiből dupláztam, sőt, tripláztam is. Délre már túl voltam háromféle tortán, kétféle aprósüteményen és még egy-két krémes finomságon. Minden desszertnél eldöntöttem, hogy a következőt kihagyom majd. De hogyan is hagyhattam volna ki, amikor a cukrász és a stylist kezei alól olyan csodák kerültek ki, mint ez a Sacher-torta?
Aznap egész éjjel forgolódtam az engem gyötrő hőhullámok és rémálmok miatt. Azt hiszem, valami ilyesmi lehet a cukormérgezés.
A második napon már kész tervvel indultam útnak: mindenből csak egy picike falatot lehet enni. Az elején kivitelezhetőnek tűnt a dolog, viszont ebéd után sorra olyan sütik készültek, amik mind a kedvenceim, úgyhogy sajnos itt is elvéreztem. A csapat végig azon viccelődött, hogy az utolsó napokon már biztos nem fogok semmit megkóstolni, sőt: jó időre nem is tudok majd csokira nézni. Maradjunk annyiban, hogy az ellenkezője történt.
Az 50 receptből 48-at ettem végig. Pár nap alatt. Be kellett látnom, hogy életveszélyes munka ez egy édesszájú ember számára.”