Írd be, mit keresel:

Karácsony a világ körül

Ahány ház, annyi szokás – mondják az okosok. Nincs ez másképp akkor sem, amikor különböző nemzetek különböző szokásairól beszélünk. Mivel most éppen vészesen közeledik a karácsony, érdemes körbenézni, hogy a világ különböző tájain hogyan ünneplik ezt az alkalmat.

Cookta - 2016.12.09.
Karácsony a világ körül

Azt hiszem, a karácsony a legnagyobb ünnepek egyike, legalábbis a keresztény kultúrkörben. A világ számos pontján ugyanolyan lelkesedéssel és izgalommal készülünk erre a néhány napra. Vannak azonban dolgok, amelyekben mégis különbözünk – ezek pedig a tradicionális ételek és szokások.

Kiválasztottam 5 országot – az USA-t, Spanyolországot, Ausztráliát, Franciaországot és Angliát –, amelyeknek meglehetősen eltérnek a szokásaik a miénktől, éppen ezért érdekes és izgalmas lesz felfedezni, hogy ők hogyan ünneplik ezt a pár napot. Amiben mind az öt ország megegyezik, az nem más, mint hogy hatalmas lelkesedés, készülődés és ajándékozási láz előzi meg a karácsony előtti napokat, heteket.

A kiválasztott országok közül az Amerikai Egyesült Államok a legnagyobb, ezért nyissuk ezzel a sort. Mivel Amerika hatalmas, így a szokások is eltérőek, vannak például, akik igyekeznek ilyenkor feleleveníteni eredeti hazájuk szokásait. Ennek ellenére kialakultak az Egyesült Államokra jellemző karácsonyi szokások és szimbólumok, melyek közül igen jellemző például a zoknik kiakasztása a kandalló fölé, melyekbe az amerikai Télapó teszi az ajándékot karácsony estéjén, vagy a díszítési verseny, amikor mindenki igyekszik minél szebben feldíszíteni kívülről is az otthonát, minden csillog-villog.

Amerikában a karácsony gyakorlatilag egynapos ünnep, ami 25-ére korlátozódik, és sokkal kevésbé hangsúlyos, mint a november végi hálaadásnap, amikor az amerikai családok összegyűlnek. A karácsonyt szűkebb körben töltik, és ami az ételeket illeti, az a hálaadási menü szerényebb változata, vagyis ünnepi pulyka és krumplipüré, utána pedig pitefélék, cookie-kkal zárják az ünnepi ebédet, és persze nem maradhat el az eggnog, a tojáslikőrhöz hasonlatos krémes likőrféle, amit hidegen és melegen is szívesen kortyolgatnak.
 
Spanyolországban a karácsony fénypontja igazából nem is decemberben, hanem januárban van. A karácsonyi ünnepek fénypontja január 6-a, háromkirályok napja. Az itteni emberek is állítanak karácsonyfát, és vesznek ajándékot a gyerekeiknek karácsonykor, de az igazi ünneplésre a háromkirályok napján kerül sor. A spanyol gyerekek reggel ajándékot találnak a csizmájukban, amit természetesen a három király tett bele az éj leple alatt. 

A különleges ünnepi fogások közül a legismertebb a mandulaleves és a kemencében sült hal, január 6-án pedig a háromkirályok koszorúja, az aszalt gyümölcsökkel gazdagított kalács az igazán ünnepi desszert. 

A Föld túlsó oldalán, Ausztráliában is ugyanúgy ünneplik a karácsonyt, mint itt, a különbség csupán annyi, hogy náluk nyárra esik ez az ünnep. Bár egy külföldi valószínűleg úgy gondolná, hogy a karácsonyhoz nem illik a rekkenő hőség és a fürdőző tömeg, az ausztrálok számára ez a természetes. Mert ugye nem mondta senki, hogy nyáron nem lehet karácsonyozni. A bevándorlók leszármazottai karácsonykor szívesen felelevenítik az óhaza szokásait, az ünnepi vacsoránál pedig mindenkinél az kerül az asztalra, ami egykor otthon, kivéve a Pavlova-tortát, mert azt mindenki készíti és eszi. Egy igazi ausztrál család viszont inkább közös pikniket rendez a tengerparton vagy barbecue-partit a kertben ünnepi vacsora gyanánt.

A fények városának országában, Franciaországban már december elején fénybe borulnak az utcák. A városok főterén fenyőt állítanak, az út menti fákon sok ezer kis színes égő világít. a karácsonyfát is december elsején állítják, és mindennap raknak rá néhány díszt, így készülve lélekben is az ünnepre, hogy karácsonykor már teljes pompájában álljon a fa.

A szenteste – vagyis a réveillon – közös vacsorával, ünnepi fogásokkal indul, de az ajándékokat csak az éjféli mise után szabad kinyitni, így a francia gyerekek többnyire csak 25-én reggel örömködhetnek a meglepetések felett. Délben van az igazi és nagy családi ebéd, melyen libamáj, szarvasgomba, vadak, halak, gesztenyés liba vagy pulyka kerül felszolgálásra, majd az ünnepi sajttál, desszertként pedig tradicionális fatörzstortát tálalnak, melyet piskótatésztából készítenek.

Azonban Franciaország déli részén némileg eltérnek a karácsonyi szokások. Az éjféli mise után a halászok hallal teli kosarat helyeznek az oltár elé a kis Jézus iránti tiszteletük és szeretetük jeléül. Ezután a családok hazatérnek otthonaikba, ahol elfogyasztják az ünnepi vacsorát.

A karácsonyi készülődés a szebbnél szebb üdvözlőkártyák szétküldésével kezdődik Angliában. A kapott kártyákat szalagra ragasztva felakasztják a falra, és le sem veszik egészen január 6-ig.

Az egész házat zöldbe-pirosba öltöztetik, a gyerekek levelet írnak a Télapónak. December 24-én a karácsonyfát együtt díszíti az egész család, majd este a gyerekek az utcára vonulnak, karácsonyi dalokat énekelnek, amiért jutalmul cukorkát kapnak. Este a Mikulásnak süteményeket és egy pohár portóit vagy tejet raknak a karácsonyfa alá, majd a gyerekek az ágyukra óriási zoknit akasztanak, és arról álmodnak, vajon milyen ajándékokat találnak benne ébredéskor. Másnap a család együtt fogyasztja el az ünnepi menüt, leggyakrabban gesztenyés töltött pulykát, sütőben sült krumplit és párolt zöldségeket – zöldborsót, répát, kelbimbót – fogyasztanak, emellé barna mártást vagy áfonyaszószt. A desszert karácsonyi puding, ami elmaradhatatlan, és valójában egy sok-sok aszalt gyümölccsel és rummal gazdagított tortaféle.

Megnézem >>

Megnézem >>
Forrás:
Alexandra.hu

Ez is érdekelhet: Karácsonyi színező

Fűszerek, ételek 15 ünnepi recepttel Mautner Zsófitól

Mautner Zsófi gasztronómiai újságíró, blogger, szakácskönyvszerző már számos módon osztotta meg velünk a kalandos ízek, fűszerek, alapanyagok iránti rajongását. Chili & Vanília című blogja mai napig az egyik legkedveltebb, írt számtalan cikket, könyvet, vezetett televíziós főzőműsort.
Ezúttal egy karácsonyi hangulatú, de természetesen gasztronómiai témájú színezővel üzeni, hogy a színezés, akárcsak a közös főzés, boldogságot ad, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Az izgalmas rajzok mellé pedig természetesen legtitkosabb karácsonyi receptjeiből is megoszt tizenötöt, hogy akinek a színezés meghozta a kedvét a főzéshez, az se maradjon tippek nélkül.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.