Írd be, mit keresel:

Bejgli, a karácsony kötelező kelléke

A beigli, bejgli és bájgli néven ismert sütemény a 19. század második felében vált ismertté a Monarchia konyháiban, és azonnal a karácsonyi ünnepkör kedvence lett.

Cookta - 2016.12.11.
Bejgli, a karácsony kötelező kelléke

Elsősorban a gazdag diós és mákos töltelék miatt vált a karácsony kultikus desszertjévé, mivel mind a diónak, mind a máknak mágikus erőt tulajdonítottak. A mák a termékenység és a bőség szimbóluma, míg a dió az egészséget és a jólétet jelképezi – ez pedig tökéletesen kapcsolódik az év végi ünnepkörhöz.

A tészta

A bejgli tésztája egy élesztős omlós tészta, amiben a liszt, a tojás, a cukor, az élesztő és a tej mellett általában szerepel egy kevés tejföl és vaj, amelyek a nyújtáskor a rugalmasságot, fogyasztáskor pedig az omlósságot biztosítják. Receptje válogatja, hogy az élesztőt elég a lisztbe morzsolni vagy fel kell futtatni langyos tejben – itt nem igazi kelt tésztáról van szó, csak egy kis levegősséget, könnyedséget kell biztosítania az élesztőnek – így mindkét megoldás alkalmazható. Az összeállított tésztát érdemes néhány órát, de akár egy egész éjszakát is pihentetni hűvös helyen.

Forrás:
Hámori Zsófia

A töltelék

Klasszikusan diós és mákos töltelékkel készül a bejgli, amit gyakran ízesítenek citrom vagy narancs reszelt héjával, mazsolával, esetleg egy kevés rummal vagy vaníliával. Vannak, akik cukor helyett mézet használnak – vagy manapság egyre többen xilittel, agávésziruppal édesítik a tölteléket. Kerülhet bele egy kevés lekvár is, van, aki párolt almával lazítja mindkét tölteléket, megint mások kandírozott narancshéjjal, citromhéjjal, aszalt áfonyával gazdagítják az ünnepi tekercsek töltelékét.

Ma már rengeteg változattal találkozunk: a diós és mákos töltelék mellett népszerű a gesztenyés, a marcipános, a szilvás, a mogyorókrémes (nutellás), a túrós, sőt a kókuszos bejgli is. 

Fontos tudnivaló, hogy a jó bejglinél a tészta és a töltelék aránya megegyezik, vagyis súlyra ugyanannyi legyen a tészta, mint a töltelék.

Márványozás

Az igazi bejgliről elmondható, hogy a tésztarudak felülete márványos mintázatú sütés után, amit nem is olyan bonyolult elérni, mint sokan hiszik. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy a rudakat 1 tojás és 1 tojássárga keverékével lekenjük, majd 15-20 percet pihenni hagyjuk, ezalatt a tészta kel, a tojás pedig kissé megszárad. Újra átkenjük, és mehet a sütőbe – szép márványosra sül. 

A sütés titkai

Ahhoz, hogy ne repedjen meg a bejglink, mindenképpen szurkáljuk meg sütés előtt villával vagy hústűvel, hogy sülés közben a gőzök eltávozhassanak, és ne repesszék meg a tésztát. Figyeljünk arra, hogy ne tegyük túl forró sütőbe, mert a belső rétegeknek is át kell sülniük, és nem szerencsés, ha túlságosan megpirul közben a bejglink. Érdemes légkeverést is bevetni, hogy mindenhol egyenletes legyen a sütő hőmérséklete.

Diós és mákos bejgli receptje lépésről lépésre, fázisfotókkal >>

Forrás:
Hámori Zsófia
Megnézem >>

Megnézem >>
Forrás:
Alexandra.hu

Ez is érdekelhet: Karácsonyról álmodók

Régi és mai magyar írók a szeretet ünnepéről

Tizenhárom hang – tizenhárom elbeszélő mesél azokról az ünnepi pillanatokról, amikor a fenyőfa mellett megszólal a csengettyű, és a gyertyalángnál minden más színben játszik, az álmok pedig valóra válnak, ha igazán hiszünk bennük. Ám nem mindig csak a szépek – olykor a lidérces álmok is.

E sokszínű mozaikban a 20. és a 21. századi magyar irodalom legnagyobb álmodóinak karácsonyi történeteit olvashatjuk: Benedek Elek, Bródy Sándor, Csáth Géza, Gárdonyi Géza, Jókai Mór, Kosztolányi Dezső, Krúdy Gyula, Mikszáth Kálmán, Móra Ferenc, valamint Garaczi László, Grecsó Krisztián, Háy János és Lackfi János műveit.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.