Írd be, mit keresel:

Rémálommentes karácsony – életmentő tippek kezdő háziasszonyoknak

Lássuk be, kezdő háziasszonyként nem egyszerű a karácsonyra való felkészülés. Sokkal előrelátóbbnak kell lennünk, mindent alaposan meg kell terveznünk lépésről lépésre. 

Cookta - 2016.12.12.
Rémálommentes karácsony – életmentő tippek kezdő háziasszonyoknak

Szerintem az első dolog, amit tudatosítanunk kell magunkban, hogy ne szégyelljünk segítséget kérni. Édesanyánknak, nagyanyáinknak több évtizedes tapasztalata van abban, hogyan lehet a leghatékonyabban, leggyorsabban és legfinomabban elkészíteni a karácsonyi menüt. Én még ehhez a cikkhez is anyukám segítségét kértem, mivel ugye hogyan adhatnék én mint kezdő háziasszony tanácsot a kezdő háziasszonyoknak? Tehát fogtam a telefont, és felhívtam az édesanyámat: ha tanácsot kellene adnia, hogy mire figyeljek karácsonykor, illetve a karácsonyra való készüléskor, akkor miket mondana. Szerencsére nem kellett sokáig várnom, és már röpködtek is a jobbnál jobb ötletek.

Az legfontosabb egyértelműen az időbeosztás. Minden azon múlik, hogy mennyire tudunk előre gondolkodni. Már hetekkel a nagy nap előtt érdemes kiválasztani, hogy mi lesz a karácsonyi menü, és ez alapján írni a bevásárlólistát, hogy biztosan mindent beszerezzünk, ami az elkészítéshez kell. Nem kell egyben megvenni mindent, a hetek során szép lassan is be lehet szerezni őket, és konyhakészen berakni a mélyhűtőbe, hogy amikor az elkészítésen a sor, akkor már csak a főzésre koncentrálhassunk. Ha úgy érezzük, hogy nincs elég időnk a vásárolgatásra, az alapanyagok beszerzésére, akkor bátran kérjünk meg egy családtagot, hogy segítsen ebben, hiszen biztosan nem okoz majd neki gondot néhány dologgal többet vásárolni, vagy esetleg online szolgáltatással házhoz is rendelhetjük.

Mivel kezdők vagyunk, ezért érdemes szem előtt tartani a konyhai jártasságunkat. Hát lássuk be, az nem sok van, tehát mindenképp olyan menüsort kell választani, ami nem haladja meg a képességeinket. Lehet, hogy édesanyánk csodás fogásainál nincsen finomabb, de egyelőre jobb, ha azt meghagyjuk az ő specialitásának, és majd csak néhány év múlva próbálkozunk meg vele. A párunk akkor is teljesen odáig lesz az ételünktől, ha nem egy Michelin-csillagos étterem menüsorát tálaljuk neki.

Ha van rá időnk és lehetőségünk, akkor mindenképp csináljunk próbafőzést, hogy kiderüljön, mennyire jó a receptünk. Mert ha esetleg még hagy némi kívánnivalót maga után a főztünk, akkor jobb, ha ez nem szenteste derül ki. Itt is nyugodtan kérjük tapasztaltabb személy véleményét, kóstoltassuk meg vele az ételt, és kérjük meg, hogy mondjon róla véleményt. Ha javítani kell rajta, akkor sokkal könnyebb, ha tudjuk, milyen irányba induljunk el.

Amennyiben süteményt is szeretnénk készíteni, akkor azt is nyugodtan megsüthetjük néhány nappal előbb. Ha szeretnénk mézeskalácsot sütni, akkor ez kifejezetten ajánlott, hogy karácsonyra megpuhuljon. Süteménykészítésben a nagymamák verhetetlenek, szóval ha valahol elakadunk, akkor igénybe vehetjük a nagyszülői segítséget. Biztos, hogy tud szolgálni néhány hasznos tanáccsal, sőt, ha szükséges, akkor titkos praktikákat is taníthat nekünk. Azonban ha néhány nappal korábban elkészítjük a süteményeket, akkor arra mindenképp figyelni kell, hogy maradjon belőle az ünnepekre is… 🙂

A lényeg tehát, kedves sorstársak, hogy semmiképp ne féljünk a közeledő ünnepektől és a ránk váró feladatoktól. Nem ördöngösség a főzés, sőt higgyétek el, még élvezni is fogjátok a készülődést, és legközelebb alig várjátok majd, hogy újra megmutathassátok, mit is tudtok.

Megnézem >>

Megnézem >>
Forrás:
Alexandra.hu

Mézeskalács még!

Aki beleszeret ebbe az édes elfoglaltságba, varázsoljon konyhájából igazi mézeskalács-csodaországot! A könyvben az egyszerű, alap mézeskalács figuráktól egészen a bonyolultabb „mézeskalács palotákig” megtalálható minden segítség, sütési útmutató és „szabásminta” egyaránt. Készíthetünk akár könnyű kekszeket vagy agyafúrtabb tortákat, a szerző tippjeivel elkerülhetjük az összes hibát és könnyedén elkészíthetjük a legszebb mintákat. Legyen szó klasszikus ünnepi kedvencekről, pohárral szaggatott mézeskalács szendvicsekről, Jancsi és Juliska házikójáról, kuglófról, mézeskalács muffinról vagy akár 3D-s karácsonyfáról, e könyv segítségével garantált a siker.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.