Bár nagyon kedvelt süteményünk az almás pite, nem kötődik ünnephez, szinte bármikor és mindig készítjük, kivéve karácsonykor. Nem így Amerikában, ahol az apple pie kimondottan része az ünnepi menünek. Nagyon finom és egyszerű, érdemes ellesni, és az adventi időszakban elkészíteni!
Nagyon omlós tészta és krémesre párolódott almatöltelék a lényege az amerikai almás pitének, amit készítenek nagy, kerek pitetálban, de egyszemélyes kis muffinpitéknek is. Nagyon vajas a tésztája, épp ettől omlós és illatos, ráadásul tényleg egyszerűen elkészíthető, így mindenki biztos sikerre számíthat, ha elkészíti.
A tölteléket a közelgő ünnepnek megfelelően ízesíhetjük olyan illatos fűszerekkel, amelyeket egyébként nem használunk általában almás pitéhez, például egy kis mézeskalácsos fűszerkeverékkel, gyömbérrel, de gazdagíthatjuk aszalt áfonyával, mandulával is.
Ha igazán karácsonyi hangulatú pitét szeretnénk, akkor a rácsozás helyett most a kinyújtott tésztából szaggatott csillagokkal borítsuk a pite tetejét!
Amerikai karácsonyi almás pite
Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
Elkészítés: A tésztához a lisztet egy csipet sóval és a cukorral egy tálban alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat, és gyors mozdulatokkal elkezdjük összedolgozni, lehetőleg úgy, hogy ne olvadjon meg a kezünk melegétől a vaj. Amikor már morzsalékos, hozzáadunk 2-3 evőkanál jéghideg vizet, határozott mozdulatokkal gyúrni kezdjük, és kanalanként annyi vizet adunk hozzá, hogy összeálljon. 1/3 : 2/3 arányban kettéosztjuk, fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük 1-2 órára, de akár egy egész éjszakára is.
A töltelékhez az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, vékony cikkekre vágjuk, majd ezeket hosszába félbevágjuk. Meglocsoljuk a citromlével, összeforgatjuk. A cukrot, a lisztet, a mézeskalács-fűszerkeveréket és az őrölt gyömbért összekeverjük, az almához adjuk, alaposan összeforgatjuk.
A pihentetett nagyobb tésztadarabot egy sütőpapíron kinyújtjuk, majd belefordítjuk egy kerek pitetálba, a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk, a tésztát eligazgatjuk, lenyokodjuk, a felesleges, túlnyúló tésztát levágjuk. Az alját őrölt mandulával egyenletesen meghintjük, ráhalmozzuk az almás tölteléket.
A maradék tésztát a sütőpapíron kinyújtjuk, majd az almás töltelék tetejére tesszük úgy, hogy néhol fedjék kissé egymást.
200 fokra melegített sütőbe toljuk, 10 perc után visszavesszük a hőmérsékletet 180 fokra, és kb. 40-45 perc alatt megsütjük.
Porcukorral meghintve, akár aszalt áfonyával megszórva, szeletelve tálaljuk. Langyosan a legfinomabb, kínálhatunk mellé egy gombóc vaníliafagyit is…