Írd be, mit keresel:

Főzelékek finoman – avagy fóbiából forradalom!

A főzelék, ahogy mi ismerjük, sehol máshol nem létezik ebben a formában, nevezhetjük nyugodtan hungarikumnak is, de az is igaz, hogy a klasszikus főzelékek felett eljárt az idő. Az elvileg csupa egészséges zöldségből álló kiadós és tartalmas egytálételt egy durva rántással lealázni és egyenízűvé tenni olyan hagyomány, amihez nem kell, sőt nem is szabad hűségesnek lennünk. Finomabb és egészségesebb sűrítési módok is vannak, mint a rántás, nézzük a lehetőségeket!

Cookta - 2016.12.14.
Főzelékek finoman – avagy fóbiából forradalom!

Sokan azért nem szeretik a főzelékeket, mert rossz élményeik-emlékeik vannak a menzáról, rémesen szétfőtt és ízetlen, csupa lisztízű szörnyűségeket társítanak ehhez a nagyon is izgalmas, változatos, sokféle, kiadós és kimondottan olcsó és egyszerű, egészséges fogáshoz. Felejtsük el a vastag rántásban úszó pár szem zöldborsót, a halványzöld spenótos csirízt vagy a szinte vágható sárgaborsó-főzeléket, a silány, rántással többszörösére dúsított főzelék-variációkat, amik olcsó és megosztó étellé tették ezt a szuper fogást. Félre a félelmekkel és fóbiákkal, jöjjön egy kis főzelék-forradalom! 😉

A rántás, a staubolás és a habarás helyett vannak jobb alternatívák is, amelyek sokkal egészségesebbek és igazán finommá, krémessé teszik a főzeléket: a zöldség íze is megmarad, gyorsabban elkészül, több vitamin és rost marad benne, mondjuk is, hogyan!

Alap

A főzelékhez használt zöldséget megtisztítva és felaprítva vagy legyalulva vagy kevés hagymával, újhagymával kissé megdinszteljül vajon vagy olajon, vagy kevés vízzel felöntve megpároljuk. A klasszikus változatoknál a rántás az első lépcsőfok, de ezt nyugodtan elhagyhatjuk, mutatunk jobb megoldást!

Sűrítés

A párolt zöldség is finom, de nem főzelék: kell némi kötőanyag. A legegyszerűbb, ha 1-2 megtisztított és felkockázott krumplit a kiválasztott zöldséggel együtt főzzük, a főzővízből kiszedve összeturmixoljuk, majd visszakeverjük a párolt zöldségbe.

Az is egyszerű megoldás, ha kevés zabpehellyel vagy kukoricadarával szórjuk meg a félig kész párolt zöldségünket, aminek kb. 1/4 részét kivesszük és pürésítjük, majd visszaöntjük, összeforraljuk.

Szuper sűrítő lehet még egy kis étkezési keményítő vízzel elkeverve, a párolt zöldséghez öntve, de 1-2 kanál rizsliszttel is hasonló eredményt érünk el, de késes mixerrel vagy kávédarálóval aprított vöröslencsét is hozzászórhatunk a zöldséghez, fantasztikusan besűrítik.

Krémesítés

A legfinomabb főzelékek krémesek, selymes textúrával bírnak: ezt tejjel, tejszínnel, joghurttal, tejföllel is elérhetjük, de laktózérzékenyek bátran használjanak kókusztejszínt, ami bármelyik zöldséghez illik, illetve bármilyen magtejet, gabonatejet.

Nagyon krémessé tehető bármilyen főzelék, ha 1/3 részét egy kis főzőlével kivéve mixerben pépesítjük, majd visszaöntve a főzelékalaphoz összeforraljuk.

Csak zöldség, minden felesleges és egészségtelen adalék nélkül!

Megnézem >>

Megnézem >>
Forrás:
Alexandra.hu

Ez is érdekelhet: A zöldségeken innen és túl

Főzelékes Feri nem esett messze a fájától. Déd- és nagyanyja is környékszerte híresen jól főzött. Amióta feléri a tűzhelyet, ő is főz, méghozzá nagyon finomakat! Második könyve egy újabb receptgyűjtemény haladó főzelékrajongóknak.

Nagy erényei még Feri főzelékeinek, hogy sosem rántja őket, hanem vagy önmagukkal sűríti, vagy egy kis keményítővel, főtt burgonyával. Nem a liszttel van baja, hanem annak túlzott használatával, illetve azzal, hogy a vastag rántástól eljellegtenedik az étel.

Most már nem csak főzelékeket készít, hanem leveseket, salátákat, izgalmas húsos ételeket is, blogján is követhetőek az újdonságok. Szakácskönyveit pedig jó szívvel ajánljuk minden zöldségkedvelőnek!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.