A sült sütőtök maga a téli otthonosság: egyszerre melegíti át a lakást és tölti be édes illatával, ráadásul nemcsak magában finom elmajszolni, hanem rengeteg módon továbbgondolható, így ha bekapcsoljuk a sütőt, érdemes egy nagyobb adagot sütni belőle.
A sütőtök olyan sokarcú zöldségünk, amit sós és édes fogásokba is beilleszthetünk, attól függően, hogyan fűszerezzük. Vannak, akik nem kedvelik, pedig sokszor teljesen eltűnik az adott ételben. Jó, nem egy sütőtökkrémlevesben, de például egy sütőtökös palacsintában vagy az alábbi sütőtökös gofriban nem kap főszerepet, a belőle készült püré viszont megváltoztatja a textúráját, puhábbá teszi, kevesebb zsiradék és szárazanyag kell bele.
A sült sütőtököt érdemes teljesen krémesre pürésíteni merülőmixerrel, és így keverni a gofritésztához. Nagyon jól illik hozzá a gyömbér és a fahéj, valamint a vanília, de bátran kipróbálható más fűszerekkel is, esetleg egy kis csokoládéforgáccsal vagy mazsolával gazdagítva.
Gyors, kiadós és nagyon finom, a gofrisütőt kiolajozni sem kell a tészta vajtartalma miatt, ráadásul másnapra is finom puha marad, ha esetleg nem fogyna el azonnal…
Puha sütőtökös gofri
Hozzávalók:
Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
A tojássárgákat egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a gyömbért, a fahéjat és az olvasztott, de már nem forró vajat, robotgéppel kikeverjük, majd hozzáöntjük a tejet és a lisztet is, ezzel is simára keverjük, majd a pürésített sütőtökkel és 2 evőkanál tojáshabbal szintén még robotgéppel simára keverjük. Ezután beleforgatjuk a többi tojáshabot.
A gofrisütőt felhevítjük, és a gofrikat 4-5 perc alatt megsütjük. Kiolajozni nem kell a tészta vajtartalma miatt!