Írd be, mit keresel:

Nehéz döntés: mi kerüljön a karácsonyi asztalra?

Mindannyiunknak fontos a karácsony, és mindenkinek mást és mást jelent. Van, aki ragaszkodik a gyerekkori rituálékhoz, a klasszikus menühöz, mások attól érzik ünnepinek, hogy új és izgalmas finomságokkal lephetik meg szeretteiket. Mi a megoldás, hogy mindenkinek kedvére legyen?

Cookta - 2016.12.19.
Nehéz döntés: mi kerüljön a karácsonyi asztalra?

Szerencsére – jó esetben – családban élünk, ahol vannak időnként új szereplők, fontos új személyek, barátok, barátnők, vőlegények, menyasszonyok, férjek, feleségek, sógorok és sógornők, bébik és gyerekek, szóval nem lehet mindig ugyanolyan, a kedvükért változtatnunk, újítanunk kell, hogy mindenkinek jó legyen. Nagyon izgalmas az ünnepre való készülődés, de nehéz döntéseket is meg kell hoznunk: milyen legyen az idei, hogy a klasszikusok hívei és az újdonságokra éhezők is élvezzék a menüt?

Az igazán klasszikus menü szerint a halászlé, a rántott hal, a töltött káposzta és a bejgli az alap. Ezekből a halászlé és a rántott hal elég megosztó, ráadásul nem is gyerekbarát, szóval mindenképpen kell még olyan kiegészítés, amit a kicsik is szívesen megesznek, és persze a nagyok is sóvárogni fognak utána. 

Forrás:
Hámori Zsófia

Ha nem szeretnénk kibabrálni magunkkal, hogy rengetegfélét kelljen főznünk, akkor a legideálisabb megoldás, ha a klasszikusok híveinek készítünk egy nagy adag töltött káposztát. Ebből mindenki szívesen eszik, ráadásul tartalmas és kiadós, sokáig eláll, szóval ha a kreatívabb menünknek sikere lenne – legyen! –, az erkélyen vagy a hűtőben akkor is hetekig eláll, és a karácsony utáni napokban nem lesz gondunk a főzésre.

Ha kreatív és ünnepi menüt szeretnénk, vegyünk mindenesetre füstölt lazacot, pulykamájat, krumplit, pulykamellet, lazacfilét, bacont, céklát, zellert, sok tejszínt és mascarponét, némi gesztenyemasszát, narancsot mindenképpen, ha ezek megvannak, már nagyobb gond nem lehet!

A füstölt lazacból főzés nélkül is elképesztően finom szendvicskrém készíthető, a májból pástétom, egy kis pirítóssal, esetleg blinivel tökéletes előétel. A pulyka és a lazac hirtelen megsütve, előzetesen kissé bepácolva is mennyei, ha pedig zellerrel vagy céklával főzzük együtt a burgonyát, és utána pürésítjük egy kis tejszínnel, akkor különleges, mégis egyszerű, ünnepi köret. Desszertnek mindig sikert arat a tiramisu, amit egy kis mézeskalácsos fűszerkeverékkel, reszelt narancshéjjal gazdagíthatunk, az ünnep jegyében.

Stresszmentes, boldog, szabad, lazulós, kreatív karácsonyt!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.