Írd be, mit keresel:

Mesés vajas pogácsa – egyszerű és ellenállhatatlan

A pogácsa fogalom és legenda, a legfinomabb vendégváró vagy borkorcsolya, mindenki rajong érte, mégsem sokan vállalkoznak otthon elkészíteni, mert félő, hogy nem lesz tökéletes, túl bonyolult, nem kel meg, kiszárad... Mindezt cáfoljuk, és mutatjuk az egyik legfinomabb és legegyszerűbb vajas pogácsát, ami ugyan nem hamuban sül, de mesés!

Cookta - 2016.12.20.
Mesés vajas pogácsa – egyszerű és ellenállhatatlan

Nagyon finom, puha, nem szárad ki, nem kell méricskélni, nem szükséges felfuttatni az élesztőt, keleszteni, tulajdonképpen nagyon egyszerű, és semmi misztikus nincs benne. 10 perc munka, 2 óra pihentetés, még 15 perc munka, majd 15 perc sütés, viszont két dologgal nem szabad spórolni: a vajjal és a pihentetési idővel!

Nagyon kevés alapanyag kell hozzá, a liszt és élesztő, tojás és tejföl mellett vaj van benne, ez a lelke, puhaságának, illatának a kulcsa, ehhez legyünk hűek. A vajas pogácsa hallatán mindenkinek beindul a nyálelválasztás a szájában, a margarinos pogácsára nemigen…

A másik fontos apróság a tökéletes eredményhez a pihentetési idő: ha szép és könnyű pogácsákat szeretnénk – és mindenki ilyet szeretne –, akkor legalább 2 órát pihentessük a tésztát hűtőben vagy hűvös helyen: ennyi idő kell, hogy a tészta szépen összeérjen, de nyugodtan lehet ez hosszabb idő is, akár egy egész éjszaka.

A pogácsák önmagukban is nagyon finomak, de a tetejüket megszórhatjuk mindenféle maggal, akár reszelt sajttal is, mi most lenmagot választottunk, de szezámmal, tökmaggal is nagyon finom, és a reszelt füstölt sajt sem elvetendő!

Vajas pogácsa

Hozzávalók:

  • 4 bögre liszt (2,5 dl-es a bögre!)
  • 5 dkg friss élesztő
  • 25 dkg vaj
  • 2 teáskanál só
  • 3 nagy tojás sárgája
  • 1 kis pohár tejföl

Valamint:

  • 1 egész tojás
  • lenmag, szezámmag, esetleg reszelt sajt a tetejére

Elkészítés: A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadunk 2 csapott teáskanál sót, durvább sajtreszelőn belereszeljük a vajat, majd összemorzsoljuk. Amikor már egyenletesen morzsalékos, hozzáadjuk a tojássárgákat és a tejfölt, belemorzsoljuk az élesztőt, és alaposan összedolgozzuk, simára gyúrjuk. Fóliával lezárjuk a keverőtálat, és hűtőbe tesszük a tésztát legalább 2 órára, de akár egész éjszakára is.

A pihentetés után lisztezett munkafelületen kissé átgyúrjuk a tésztát, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Éles késsel berácsozzuk a tetejét, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, felvert tojással megkenjük a tetejüket, megszórjuk lenmaggal, szezámmaggal vagy reszelt sajttal. 

180 fokos sütőbe toljuk, és kb. 12-15 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.