Írd be, mit keresel:

Ünnepi és isteni: selymes leves gesztenyével

A gesztenye igazi ünnepi alapanyaga a téli hónapoknak, rengeteg módon elkészíthető, nem csak sütve vagy gesztenyepürének. A gesztenyekrémleves például sok helyen karácsonyi étel, az ünnepi ebéd vagy vacsora nyitófogása.

Cookta - 2016.12.23.
Ünnepi és isteni: selymes leves gesztenyével

Az édeskés gesztenye sokakat arra csábít, hogy desszertalapanyagként tekintsünk rá, pedig ennél jóval több rejlik benne. Köretként is tálalható, igaz, hogy ehhez mennyiségre lenne szükség, márpedig ez a remek gyümölcs nem olcsó, ráadásul az előkészítése is meglehetősen macerás. Aki szereti, készítsen belőle inkább levest, ez sokkal kiadósabb és mennyei finom.

A gesztenyekrémleves lehet édes és sós, sokan rumosan, almásan készítik, vagy éppen mazsolával, meggyel gazdagítva. Ám ünnepekkor annyi sütemény és csokis finomság kerül az asztalra, hogy talán jobb nem desszerttel kezdeni a lakomát, nem mellesleg sokkal izgalmasabb, ha keverednek egy ünnepi levesben a sós és édeskés ízek.

Ma már szerencsére kapható főtt és pucolt gesztenye, ezzel sok időt és macerát spórolhatunk meg, de azért nem vészes az otthoni előkészítése sem. 

Ehhez a legjobb módszer, ha a gesztenyét 2-3 órára vízbe áztatjuk, majd éles késsel mindegyikbe egy nagyobb X-et vágunk, lábasba tesszük, felöntjük vízzel, felforraljuk, majd közepes hőmérsékleten 35–40 percig főzzük. Leszűrjük, kb. 10 percet hűlni hagyjuk, majd még melegen, de nem forrón meghámozzuk.

Gesztenyekrémleves

Hozzávalók:

  • 1 kis fej hagyma
  • 2 közepes krumpli
  • 1 szál sárgarépa
  • 25 dkg főtt gesztenye
  • 8 dl zöldségleves
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • só, bors
  • kevés olívaolaj

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, apróra kockázzuk. A hagymát kevés olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a krumplit és a répát, kicsit megfuttatjuk, majd a főtt, tisztított gesztenyét és a kakukkfüvet is hozzáadjuk, felöntjük a zöldséglevessel, és 10–15 perc alatt puhára főzzük.

Botmixerrel krémesítjük, hozzáadjuk a mézet és a tejszínt, összemelegítjük, megkóstoljuk, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Tálaláskor adhatunk hozzá levesbetétnek főtt gesztenyét, de ropogósra sült baconnel vagy fűszervajas pirított kenyérkockával is nagyon finom.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.