A gesztenye igazi ünnepi alapanyaga a téli hónapoknak, rengeteg módon elkészíthető, nem csak sütve vagy gesztenyepürének. A gesztenyekrémleves például sok helyen karácsonyi étel, az ünnepi ebéd vagy vacsora nyitófogása.
Az édeskés gesztenye sokakat arra csábít, hogy desszertalapanyagként tekintsünk rá, pedig ennél jóval több rejlik benne. Köretként is tálalható, igaz, hogy ehhez mennyiségre lenne szükség, márpedig ez a remek gyümölcs nem olcsó, ráadásul az előkészítése is meglehetősen macerás. Aki szereti, készítsen belőle inkább levest, ez sokkal kiadósabb és mennyei finom.
A gesztenyekrémleves lehet édes és sós, sokan rumosan, almásan készítik, vagy éppen mazsolával, meggyel gazdagítva. Ám ünnepekkor annyi sütemény és csokis finomság kerül az asztalra, hogy talán jobb nem desszerttel kezdeni a lakomát, nem mellesleg sokkal izgalmasabb, ha keverednek egy ünnepi levesben a sós és édeskés ízek.
Ma már szerencsére kapható főtt és pucolt gesztenye, ezzel sok időt és macerát spórolhatunk meg, de azért nem vészes az otthoni előkészítése sem.
Ehhez a legjobb módszer, ha a gesztenyét 2-3 órára vízbe áztatjuk, majd éles késsel mindegyikbe egy nagyobb X-et vágunk, lábasba tesszük, felöntjük vízzel, felforraljuk, majd közepes hőmérsékleten 35–40 percig főzzük. Leszűrjük, kb. 10 percet hűlni hagyjuk, majd még melegen, de nem forrón meghámozzuk.
Gesztenyekrémleves
Hozzávalók:
Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, apróra kockázzuk. A hagymát kevés olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a krumplit és a répát, kicsit megfuttatjuk, majd a főtt, tisztított gesztenyét és a kakukkfüvet is hozzáadjuk, felöntjük a zöldséglevessel, és 10–15 perc alatt puhára főzzük.
Botmixerrel krémesítjük, hozzáadjuk a mézet és a tejszínt, összemelegítjük, megkóstoljuk, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor adhatunk hozzá levesbetétnek főtt gesztenyét, de ropogósra sült baconnel vagy fűszervajas pirított kenyérkockával is nagyon finom.