A tócsni az egyik legegyszerűbb, leggyorsabb étel, ami köretnek és főételnek is remek, örök kedvenc, ami hagyományosan reszelt krumpliból készül, de csavarhatunk rajta egy kicsit, és süthetjük például sütőtökből is.
Színesebb és ízesebb a lapcsánka, cicege, tócsi és tócsni néven is ismert lepényke, ha nemcsak krumpliból készítjük, hanem más zöldséget is keverünk hozzá. Télvíz idején tökéletesen alkalmas erre a sütőtök, ráadásul sokkal gyorsabban átsül, mintha csak krumplis masszával dolgoznánk, így nem szükséges bő olajban sütni, elég csak egy kevéske zsiradék a serpenyőbe.
Aki szeretne egészségesebb változatot készíteni, a liszt helyett használhat nyugodtan zabpehelylisztet, esetleg rizslisztet, a sütéshez pedig az olaj cserélhető kókuszzsírra, sőt tepsiben is megsüthető, de ebben az esetben keverjünk a tésztába 1-2 kanál zsiradékot, majd sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk bele a masszát, és forró sütőben süssük ropogósra a lepényt.
Mivel a sütőtök és a krumpli is nagyon változatosan fűszerezhető, játszhatunk az ízvilággal, tehetünk a masszába hagymát és fokhagymát, vagy épp curryt, gyömbért, de készíthetjük zöldfűszerekkel, petrezselyemmel, kaporral, kakukkfűvel is, attól függően, hogy mihez készítjük köretnek, illetve hogy mivel fogjuk fogyasztani.
Ha önmagában, főételként szeretnénk enni, kínáljunk hozzá színes salátát és fokhagymás vagy fűszeres tejfölt – ellenállhatatlanul finom!
Sütőtökös tócsni
Hozzávalók:
Elkészítés: A sütőtököt és a krumplit meghámozzuk, megmossuk, lereszeljük, egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az apróra vágott zöldfűszereket, a tojást, valamint 2-3 evőkanál lisztet, összekeverjük. Ha szükséges, adhatunk még hozzá lisztet.
Serpenyőben kevés olajat hevítünk, kanállal féltenyérnyi lepénykéket teszünk a masszából az olajba, ellapítjuk, és néhány perc alatt mindkét oldalukon megsütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy felszívja a felesleges zsiradékot, és azon melegében, forrón tálaljuk.