Egy könnyű és friss, egészséges és finom, kellemes kis kanalazós édesség mindig jól jön, és ha még egyszerű is, az már igazi bónusz. De mindez így együtt nem lehetetlen, mutatunk is egy mennyei pohárkrémet, ami reggelire és desszertnek is ideális, ha pedig épp kalóriában és teltségérzetben fullon vagyunk, akár egy egész napon át segíthet!
A mandarin olyan finom, édes és lédús, hogy leginkább magában fogyasztjuk, pedig remek alapanyaga lehet desszerteknek is a téli hónapokban. Ha sikerül könnyen meghámozható és nem túl magos példányokhoz hozzájutnunk, akkor érdemes minél többször fogyasztani, sőt integrálni egy-egy édességbe is ezt a vitamindús gyümölcsöt.
Kevésbé savas és karakteres a mandarin, mint a narancs, de sok C-vitamin van benne, szelíd és aromás gyümölcs, a legédesebb citrusféle. Nagyon jól illik selymes-krémes pohárkrémekbe, nagyon kellemesen idomul a tejszínhez és a joghurthoz, amelyek jól kiemelik aromáit.
Ma már nemcsak mandarin, hanem közeli rokona, a clementine – vagy klemantin – is kapható nálunk: ízre nagyon hasonlók, bár ez utóbbi kicsit nagyobb és vastagabb bőrű, mint a finom héjú mandarin, így jobban tűri az utazást és a tárolást, ezért egyre jobban terjed a kereskedelemben.
Az alábbi kímélő és könnyű desszerthez bármelyiket használhatjuk, de naranccsal is nagyon finom lesz.
Mandarinos-joghurtos pohárkrém
Hozzávalók:
Elkészítés: A mogyorót és a zabpelyhet késes robotgépbe tesszük, pár másodperc alatt finomra aprítjuk, majd hozzáadjuk a mazsolák és áfonyák felét, és ezekkel még pár másodpercig dolgoztatjuk a késes robotgépünket.
A joghurtot a vaníliás cukorral és a mézzel összekeverjük, kettéosztjuk, az egyik felét a meghámozott mandarinok felével összemixeljük késes vagy merülős mixerrel, majd elkeverjük a mogyorós-zabpelyhes keverékkel.
4-5 pohárban elosztjuk az ízesítettt joghurtot, kirakjuk a maradék mandarincikkek nagy részével, erre kanalazzuk a félretett vaníliás-mézes joghurtot, majd megszórjuk a maradék mazsolával és aszalt áfonyával. Hűtőben 1-2 órát érlelve még finomabb, de azonnal is tálalhatjuk, reggelire is tökéletes!
Tipp: ha többféle mazsolával, pl. sötét szultán- és aranymazsolával készítjük, még mutatósabb!