Írd be, mit keresel:

Könnyítő kúra, ha túlettük magunkat és fullon vagyunk

Az év vége mindig a nagy lakmározások jegyében telik, ami egyrészt jelzi, hogy jólétben és bőségben élünk, másrészt jórészt olyan ételeket készítünk az ünnepi asztalokra, amelyekkel nemcsak néhány kiló kúszik fel ránk, de könnyen felboríthatják az emésztőrendszer megfelelő működését. Pár nap alatt azonban minden helyrehozható, mondjuk is, hogyan!

Cookta - 2016.12.27.
Könnyítő kúra, ha túlettük magunkat és fullon vagyunk

Akár a karácsonyi, akár a szilveszteri fogásokra gondolunk, bővelkednek szénhidrátokban és zsírokban, nem is említve az alkoholt, amiből sokan többet kortyolgatnak el az átlagosnál, vagyis a szervezetünket többféle támadással is terheljük. Nem csoda hát, hogy fáradékonynak érezzük magunkat, ráadásul nehezebben is tudjuk deréktájon begombolni a ruhát… Érdemes 2-3 napot rászánni, hogy kissé kitisztítsuk a szervezetünket, ennek köszönhetően visszaálljon a tökéletes egyensúly, az emésztésünk is rendbejöjjön, és az új évnek lendületesen és vitaminokkal feltöltődve indulhassunk neki.

A könnyítő kúra lényege

  1. Elsősorban a nehezen emészthető alapanyagokat érdemes elhagyni az étkezésből, a zsírosabb és magas cukortartalmú fogásokat, a tejszínes, vajas, fogásokat, süteményeket, komolyabb húsokat.
  2. A főszerepet ebben a pár napban átadjuk a zöldségeknek és gyümölcsöknek, lehetőleg nyersen vagy párolva, kíméletesen hőkezelve, hogy rostjaik minél jobban tudják tisztítani a szervezetet, illetve megőrizzék a lehető legtöbb vitamint.
  3. A fehérjékről sem kell lemondani: sovány halakkal, csirkemellel, joghurttal, kefirrel megfelelő mennyiséget tudunk a szervezetünkbe juttatni ebből az értékes tápanyagból.
  4. Minél több folyadékot kell innunk ebben az időszakban, mégpedig elsősorban vizet vagy herbateát, hogy kimossák a szervezetből a méreganyagokat, emellett a sok folyadék segít az anyagcsere helyreállításában is.
  5. Mozgással is segíthetjük a tisztulás folyamatát, legjobb a szabadtéri mozgás a sok oxigén miatt. Egy kiadós séta vagy bátrabbaknak egy kis futás a legideálisabb.

Mintaétrend a könnyítő kúrához

Reggeli: zöld tea tetszőleges mennyiségben, narancslé vagy grépfrútlé, 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér egy kis vajjal

Tízórai: gyümölcs ízlés szerint, amennyi jólesik

Ebéd: 1 szelet sovány halfilé vagy csirkemell párolva vagy batyuban sütve, párolt zöldségköret, saláta vagy rizs, 1 pohár natúr joghurt vagy 1 gyümölcs

Uzsonna: 1 pohár natúr joghurt agy 1 gyümölcs

Vacsora: 1 nagy tányér zöldségkrémleves vagy saláta, 1 pohár natúr joghurt

Folyadék: legalább 2 liter cukormentes folyadék – víz, tea vagy herbatea

Fontos még a pihenés!

Nemcsak egy kiadós és ütemes séta tesz jót ilyenkor, hanem az alvás is segíti a szervezet regenerálódását, nyugodtan szabad lustálkodni reggel, esetleg délután szunyókálni egyet, ha erre van módunk… 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.