Nagymamám túrógombóca (számomra) a legjobb a világon, ehhez kétség nem férhet. Gyakran készítem is ezzel a klasszikus módszerrel, de néha érdemes újítani kicsit.
Nemrég a Facebookon valamelyik csoportban találkoztam a sütőben sült verzióval, és nagyon megtetszett, el is készítettem. Ez a túrógombóc is ellenállhatatlanul finom lett, igazából nem is tudnám megmondani, melyik a jobb. Pillanatok alatt elfogyott…
Kicsit változtattam az eredeti recepten, hogy az ízét különlegesebbé tegyem, a gombócokat pedig kicsit puhábbá, így a tejfölt egy kis kardamommal és fahéjjal fűszereztem, a gombóc „tésztájába” pedig habbá vert tojásfehérjét kevertem. Nagyon finom!
Sütőben sült túrógombóc
Hozzávalók:
Elkészítés: A túrót összekeverjük 2 tojás sárgájával (a fehérjéket félretesszük későbbre), a porcukorral, a citromhéjjal, csipet sóval és a búzadarával. Egy órára tegyük hűtőbe, hogy a búzadarának legyen ideje magába szívni a nedvességet.
Közben a tejfölt elkeverjük a másik két tojással, a vaníliás cukorral, a fahéjjal és a kardamommal.
A maradék 2 fehérjét kemény habbá verjük, hozzáforgatjuk a túrós masszához. Kb. 5 cm átmérőjű gombócokat formálunk, egy tűzálló tálba rakosgatjuk, közéjük-rájuk öntjük az ízesített tejfölt.
180 fokos sütőbe toljuk kb. fél órára, de sütőfüggő. Akkor jó, ha a tejföl megdermed, itt-ott világosbarnára sül.