Ünnepekkor mindig koccintunk, általában valamilyen nemes itallal, likőrrel, pálinkával vagy egy finom borral, szilveszterkor pedig mindenképpen pezsgővel. Gondoljunk azokra is, akik nem alkoholizálnak valamilyen okból, és készítsünk nekik is ünnepi italként egy nagy tál gyümölcsös bólét!
Ha vendégeket várunk vagy bulit rendezünk, ne feledkezzünk meg azokról sem, akik nem isznak alkoholt. Vannak, akik még egy pohárkával sem isznak, mert nem tehetik, ennek számos oka lehet. Gondoljunk elsőként a gyerekekre, akiket ugyanúgy megillet egy koccintanivaló, ne elégedjünk meg egy üveg gyerekpezsgővel vagy narancslével! Aztán itt vannak a babát várók, sőt azok is, akik sofőrködnek, és hazaviszik majd a vendégeinket. De akadnak olyanok is, akik elvből nem fogyasztanak alkoholt, esetleg nem szeretik, vagy valamilyen gyógyszer miatt épp nem ihatnak semmilyen szeszes italt.
Egy színes, gazdag, fűszeres bólé azért is jó választás, mert elkészíthető alkoholmentesen, de később keverhető bele alkohol is azoknak, akik szívesebben fogyasztják így ezt az ünnepi italt. A bólé nagyon sokféle lehet, a legkülönfélébb italokkal, gyümölcsökkel és fűszerekkel alakítható a kínálat, a kreativitásunk és persze az igényeink szerint.
A bólé alapja leggyakrabban bor és pezsgő, de ezt könnyedén kiválthatjuk gyümölcslével, hideg gyümölcsteával és némi szénsavas üdítővel vagy gyerekpezsgővel. Ami a gyümölcsöket illeti, használhatunk szezonális gyümölcsöket, de fagyasztott bogyósok és befőttek is kerülhetnek bele, nem is beszélve a trópusi gyümölcskonzervekről, amelyekkel egzotikusabb italokat tudunk készíteni. Ha befőtt vagy konzervgyümölccsel dolgozunk, akkor kalkuláljuk be a magas cukortartalmat, és ásványvízzel is hígítsuk kissé, hogy ne legyen túl tömény.
Amennyiben fűszereket is használunk, ezeket porított, őrölt formában adjuk az italhoz, illetve előzetesen készíthetünk egy fűszerszirupot: néhány deci vízzel forraljuk fel a fűszereket – fahéjat, szegfűszeget, kardamomot, vaníliát, amit szeretnénk –, majd hagyjuk langyosra hűlni, és a fűszerektől leszűrt főzetet adjuk a bólénkhoz.
Alkoholmentes bólé
Hozzávalók:
Elkészítés: Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, felkockázzuk. A narancsokat alaposan megmossuk, majd héjastul felkarikázzuk vagy felkockázzuk, de legalábbis az egyiket, mert a narancshéj kellemes aromája is jót tesz a bólénak. A gyümölcsöket egy nagy üvegtálba vagy kancsóba tesszük, a citrom héját hozzáreszeljük, majd a levét hozzáfacsarjuk, az őrölt szegfűszeget is hozzáadjuk. Ezután hozzáadjuk a szőlőlevet, és hűtőbe tesszük legalább 1 órára, az ásványvizet és a pezsgőt is behűtjük.
Tálaláskor felöntjük az ásványvízzel és a pezsgővel, elkeverjük, jégkockát teszünk bele, és így kínáljuk.
Ez is érdekelhet: Nagy koktélkönyv
1444 alkoholos és alkoholmentes ital
Peter Bohrmann, a számtalan mixelési világversenyen kitüntetett bármester munkája mindent elmond az italokról, amit tudni érdemes. Mintegy 1500 recept vezeti az Olvasót a koktélok izgalmas – már elkészíteni is szórakoztató – világába. Talán nincs is olyan rövid és hosszú, alkoholos és alkoholmentes ital, bólé és meleg ital, amely ne sorakozna itt A-tól Z-ig: Acapulco Dreamtől Zombie-ig. S hogy ne történjen semmi baj, amikor a vendégek már a házi bár mellett állnak, a Nagy koktélkönyv elárulja, milyen poharakba, meddig, hogyan kell tölteni; milyen eszközöket, miként használ fel az ügyes házigazda.