Már tavaly is elmondhattuk, hogy egyre tudatosabban élünk és táplálkozunk, nemcsak az egészségtudatosság, de a fenntartható fejlődés és a környezettudatosság is mind fontosabb szemponttá vált. Szerencsére ez a tendencia 2017-ben is folytatódik, legalábbis a francia gasztromagazin, az ELLE à table ezt jósolja.
Év elején mindenkit foglalkoztat, melyek lesznek a trendek, a kedvelt ételek és irányok, egyáltalán milyen újdonságokra számíthatunk a gsztronómiában… Íme 5 izgalmas újdonság és irány!
Zöldséges joghurt
Az Egyesült Államokban már most nagyon népszerűek a zöldségekkel gazdagított, különféle izgalmas ízpárosításokban kapható és készülő édes joghurtok, amelyek így nemcsak gyümölcsöt, hanem zöldségeket is tartalmaznak, például céklát, répát, sütőtököt, paszternákot vagy paradicsomot… A süteményekben egyre kevésbé idegenkedünk az egészséges zöldségektől, miért ne lehetne jó a zöldséges joghurt is?
Görögdinnyevíz
A most olyan nagyon felkapott és szuperegészséges kókuszvíz után a következő kedvencnek a görögdinnyevíz sejthető. A magas likopintartalmú gyümölcs nagyon hatékony antioxidáns, rengeteg káliumot tartalmaz, természetesen édes, de nem kalóriadús, könnyen és gazdaságosan kinyerhető a leve, tiszta és természetes ital, minden esélye és erénye megvan, hogy 2017 kedvence legyen.
Algák és napraforgómag
Egyre többen választják a vegetáriánus és vegán életmódot, vagy élnek olyan táplálékérzékenységgel, ami miatt nem fogyasztanak állati fehérjét. De a nélkülözhetetlen fehérje növényi formában pótolható és pótolandó – ehhez érdemes olyat választani, ami omega-3 zsírsavakban is gazdag, mint például az alga (ami nálunk nem nagyon fog elterjedni), illetve a napraforgómag, ami egyre több formában hódítja majd meg az egészségesebb táplálkozás követőit.
Parfümök ihlette koktélok
London, Berlin és Párizs elegánsabb helyein új koktélok készülnek, mégpedig olyanok, amelyeket nagy parfümgyártók és illataik ihletnek. Givenchy és Dior az élen, de az új kreációk megállíthatatlanul készülnek… Elképzelni sem tudjuk, milyen ízük lehet…
Még több zöldség, új kedvencek
Az elmúlt néhány évben egyre népszerűb lett a vegán étkezés, sőt életforma, ami idén is tovább hódít, ezt jelzi az is, hogy az idei Bocuse d'Or verseny egyik kötelező fogása vegán (a másik alapja pedig a bresse-i csirke), így a világ legelismertebb szakácsainak is csupa növényi alapanyagból kell olyan ételt készíteniük, amivel a szigorú zsűrit és a lelkes gasztrománokat minden szempontból lenyűgözik. A francia magazin szerint az avokádó és a fodros kel után a cékla, a sárgarépa és a nálunk (még) kevéssé ismert és nem túl imponáló nevű, de nagyon finom zöldség, a tarlórépa lesz az új kedvenc.