Kezdő diétázók és szakácsok álma ez a sütemény, ami amellett, hogy pofonegyszerű és alakbarát, nem tartalmaz glutént, tejet, tojást, élesztőt és cukrot sem.
Van egy cukormentes sütirecept, amit pár éve, az inzulinrezisztancia-diétám elején fedeztem fel. Akkoriban még nagyon tapasztalatlan voltam a sütés terén, sima fehér lisztes süteményeket se készítettem túl gyakran, nemhogy teljes kiőrlésűt vagy cukormentest – nem egy biztató kezdet, annyi szent. Eleinte nagyon szenvedtem emiatt, de aztán minden megváltozott.
A süti célja
Emlékszem, hogy a diagnózis utáni első pár hétben szinte semmit nem mertem megenni, ami a boltban volt kapható, inkább nem ettem édességet vagy pékárut. Jöttek is az elvonási tünetek, a hipoglikémia és a gyengeség, borzasztóan éreztem magam. Aztán amikor a helyzet már tarthatatlanná vált, erőt vettem magamon, vad receptvadászatba fogtam, és rábukkantam egy egyszerű és minden szempontból tökéletes receptre.
Kipróbáltam, az eredmény lenyűgöző volt, én pedig kaptam egy hatalmas löketet, ami aztán megalapozta a jövőbeli számtalan örömteli főzőcskézést és kísérletezést a konyhában. Talán ennek tudható be, hogy amikor már glutént, tojást és tejet (és egyebeket) sem ehettem, elsősorban az izgalmas kihívások kezdetét láttam magam előtt, nem pedig a szenvedést. Természetesen voltak és vannak mélypontok az életemben a diétám miatt, de a főzés és sütés szeretete, a konyhában kézzelfoghatóvá tehető kreativitás ígérete rengeteg erőt ad, és átlendít a nehezén.
Szóval nagyon sokat köszönhetek ennek a sütinek és a szerzőjének. Sokáig feledésbe merült a recept, de most újra eszembe jutott, és arra gondoltam, hogy néhány apró változtatással és kiegészítéssel remek mindenmentes és IR-barát süti lesz ebből. Gyorsan meg is sütöttem, az eredmény elég meggyőző lett. Őszintén remélem, hogy lesz még néhány ember, akinek így én is segíteni tudok, megmutatva azt, hogy a „mindenmentes” diéta és a hozzá tartozó sütés igenis lehet gyümölcsöző, sőt, akár élvezetes is. Kezdő szakácsok, kezdő diétázók: ne búsuljatok, ne féljetek, inkább próbáljátok ki ezt a receptet!
Szénhidrátok
Ez a cukormentes süti összesen 96,3 gramm inzulinrezisztanciában számolandó szénhidrátot tartalmaz, ezeknek fele lassú felszívódású, tehát tízóraira és uzsonnára is fogyasztható a sütemény. Én 16 darab kockára vágtam fel az elkészült mákost, ezzel számolva egy kockában 6 gramm szénhidrát van.
Nemcsak kezdő szakácsoknak ajánlom ezt a receptet, hanem bárkinek, aki egy gyorsan elkészülő, finom, puha és egészséges sütire vágyik.
Diétás almás–mákos sütemény mindenmentesen
Hozzávalók:
Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Az almát mossuk meg, csumázzuk ki és reszeljük le (a héja maradhat). A reszelt almát szórjuk meg a csipet sóval, adjuk hozzá az eritritet, a fűszereket, a gyömbért, a citromlevet és annak reszelt héját is. Keverjük el jól, utána mehet hozzá a lenmagtojás, a szódabikarbóna, majd a mák is. Alaposan keverjük össze a masszát, majd öntsük bele egy kisebb (igény szerint sütőpapírral kibélelt vagy beolajozott) tepsibe.
Alul-felül sütéssel 35 perc alatt süssük készre.