Írd be, mit keresel:

Piskótatekercs téli pompában, almás-marcipános töltelékkel

A piskótatekercs igazán ezerarcú sütemény, a klasszikus nagymamaféle lekváros piskótaroládtól a tortaként is tökéletes fatörzs desszertig számtalan módon variálhatjuk. Nem bonyolult, viszont elképesztően finom, illatos, ízgazdag és ünnepi almás-marcipános töltelékkel, tejkaramellel bevonva...

Cookta - 2017.01.07.
Piskótatekercs téli pompában, almás-marcipános töltelékkel

Gyömbér, fahéj, alma és marcipán, csupa téli íz külön-külön is, de együttesen maga a csoda, amit ebben a receptben még egy kis alkohol, karamell és piskóta egészít ki. A piskótatészta alap, a piskótatekercs viszont igazi nagymamás klasszikus a lekváros piskótatekercsnek köszönhetően.

Ha a tölteléket kicsit variáljuk, egészen különleges finomságokat készíthetünk egyszerűen. Veronika – a Szilvásgombóc konyhája bloggere – egy kis almát párolt némi fűszerrel, amit némi marcipánnal gazdagítva töltött a piskótába… Karamellel borította a roládot, így a piskótát kívül-belül átitatta az illatos és édes aroma!

Forrás:
Szabó Veronika

„Ez a sütemény az egyik családi kedvencünk, elkészítését tekintve nagyon könnyű sütemény, amit a marcipán és a karamell szinte ünnepivé varázsol. Az almapálinka karakteres íze ad egyfajta pluszt ennek a finom gyümölcsös desszertnek.”

Almás-marcipános rolád karamellel borítva

Hozzávalók
A piskótához:

  • 5 db tojás
  • 5 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál liszt

A töltelékhez:

  • 7-8 db közepes alma
  • 10 dkg marcipánmassza
  • 0,5 dl almapálinka
  • 5 dkg barna nádcukor
  • 3 dkg vaj
  • 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 1 kiskanál őrölt gyömbér

A karamellhez:

  • 5 evőkanál cukor
  • 4 dkg vaj
  • 0,5-1 dl tej

Elkészítés: A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy nagy gáztepsit kibélelek sütőpapírral, amit megkenek vajjal és kiszórok liszttel.

A piskótához egy nagyobb tálban a tojásokat és a cukrot gépi habverő legnagyobb fokozatán fehéredésig felverem, majd apránként hozzákeverem a lisztet. A masszát beleöntöm a tepsibe, elsimítom, és 200 fokon 10 perc alatt készre sütöm. Miután megsült, a sütőpapír segítségével feltekerem, és így hagyom hűlni.

A töltelékhez az almákat megtisztítom, negyedelem, majd vékony szeletekre vágom. Egy magasabb falú serpenyőben vajat melegítek, majd hozzáadom az almát, a cukrot és a reszelt citromhéjat, és fedő alatt, kis lángon párolom. Mikor az alma megpuhult, hozzáadom a gyömbért, a fahéjat és a pálinkát. Nagyobbra veszem alatta a lángot, és összeforralom. Ne legyen a töltelék teljesen száraz, mert úgy finom, ha a piskótát átjárja a finom édes, fűszeres szaft. Míg a töltelék hűl, addig elkészítem a karamellt a tetejére.

Egy kis nyeles edényben a karamellhez felhevítem a cukrot, amikor már szép aranybarna, hozzáadom a vajat, majd a tejet, és az egészet folyamatosan kevergetve simára forralom. Mikor kész, hagyom egy kicsit hűlni, de csak annyira, hogy ne dermedjen meg teljesen.

A piskótalapot kiterítem, az almatölteléket elsimítom a tetején, és a marcipánt apró darabokra vágva elosztom rajta úgy, hogy mindenhová jusson. Majd az egészet óvatosan feltekerem, és tálra téve beborítom a még folyós karamellel. Miután bevontam, hűtőbe téve pihentetem tálalásig, hogy jól összeérjenek az ízek.

Forrás:
Szabó Veronika

A receptet és a fotót Szabó Veronika küldte. Köszönjük!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.