A piskótatekercs igazán ezerarcú sütemény, a klasszikus nagymamaféle lekváros piskótaroládtól a tortaként is tökéletes fatörzs desszertig számtalan módon variálhatjuk. Nem bonyolult, viszont elképesztően finom, illatos, ízgazdag és ünnepi almás-marcipános töltelékkel, tejkaramellel bevonva...
Gyömbér, fahéj, alma és marcipán, csupa téli íz külön-külön is, de együttesen maga a csoda, amit ebben a receptben még egy kis alkohol, karamell és piskóta egészít ki. A piskótatészta alap, a piskótatekercs viszont igazi nagymamás klasszikus a lekváros piskótatekercsnek köszönhetően.
Ha a tölteléket kicsit variáljuk, egészen különleges finomságokat készíthetünk egyszerűen. Veronika – a Szilvásgombóc konyhája bloggere – egy kis almát párolt némi fűszerrel, amit némi marcipánnal gazdagítva töltött a piskótába… Karamellel borította a roládot, így a piskótát kívül-belül átitatta az illatos és édes aroma!
„Ez a sütemény az egyik családi kedvencünk, elkészítését tekintve nagyon könnyű sütemény, amit a marcipán és a karamell szinte ünnepivé varázsol. Az almapálinka karakteres íze ad egyfajta pluszt ennek a finom gyümölcsös desszertnek.”
Almás-marcipános rolád karamellel borítva
Hozzávalók
A piskótához:
A töltelékhez:
A karamellhez:
Elkészítés: A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy nagy gáztepsit kibélelek sütőpapírral, amit megkenek vajjal és kiszórok liszttel.
A piskótához egy nagyobb tálban a tojásokat és a cukrot gépi habverő legnagyobb fokozatán fehéredésig felverem, majd apránként hozzákeverem a lisztet. A masszát beleöntöm a tepsibe, elsimítom, és 200 fokon 10 perc alatt készre sütöm. Miután megsült, a sütőpapír segítségével feltekerem, és így hagyom hűlni.
A töltelékhez az almákat megtisztítom, negyedelem, majd vékony szeletekre vágom. Egy magasabb falú serpenyőben vajat melegítek, majd hozzáadom az almát, a cukrot és a reszelt citromhéjat, és fedő alatt, kis lángon párolom. Mikor az alma megpuhult, hozzáadom a gyömbért, a fahéjat és a pálinkát. Nagyobbra veszem alatta a lángot, és összeforralom. Ne legyen a töltelék teljesen száraz, mert úgy finom, ha a piskótát átjárja a finom édes, fűszeres szaft. Míg a töltelék hűl, addig elkészítem a karamellt a tetejére.
Egy kis nyeles edényben a karamellhez felhevítem a cukrot, amikor már szép aranybarna, hozzáadom a vajat, majd a tejet, és az egészet folyamatosan kevergetve simára forralom. Mikor kész, hagyom egy kicsit hűlni, de csak annyira, hogy ne dermedjen meg teljesen.
A piskótalapot kiterítem, az almatölteléket elsimítom a tetején, és a marcipánt apró darabokra vágva elosztom rajta úgy, hogy mindenhová jusson. Majd az egészet óvatosan feltekerem, és tálra téve beborítom a még folyós karamellel. Miután bevontam, hűtőbe téve pihentetem tálalásig, hogy jól összeérjenek az ízek.
A receptet és a fotót Szabó Veronika küldte. Köszönjük!