Szerencsém volt egy olasz pizzamester mellett dolgozni pár hétig, eszméletlen profi az ember, 10 éves kora óta készít pizzákat. Tőle tudtam meg, hogy egyrészt semmi sincs kőbe vésve pizza ügyben, másrészt semmit sem szabad túlbonyolítani. Készíts otthon igazi olasz pizzát, ismerd meg a trükköket!
A következőkben szeretném megmutatni, hogyan tudjátok otthon, egyszerűen az igazi vékony tésztájú, ropogós szélű pizzát elkészíteni, hogyan készül az alap-paradicsomszósz, és miként érdemes feltétezni.
Pizza
Hozzávalók 2 db 30-35 cm-es pizzához:
Elkészítés: A langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, megvárjuk, míg felfut. A lisztet egy tálba szitáljuk, megsózzuk, közepébe öntjük az élesztős vizet és az olajat. Villával elkezdjük összedolgozni, ha kell, még adunk hozzá folyadékot. Lágy, majdnem nokedlitészta-szerű masszát kell kapnunk. Alaposan lisztezett deszkára borítjuk, kétfelé vesszük, bucikat formálunk belőle, pár percig pihentetjük. Akkor a legjobb, ha enyhén meleg helyen dolgozunk, és a bucik kicsit elkezdenek kelni. A lehető legmagasabb fokozatra, de legalább 250 fokra előmelegítjük a sütőt.
Egy tepsit kilisztezünk, vagy még jobb, ha szilikonos sütőpapírt teszünk bele. A deszkán alálisztezve, kezünkkel elkezdjük széthúzgálni a tésztát, míg (nagyjából) kerek lesz, a szélét hagyjuk kicsit vastagabbra, ráügyeskedjük a sütőlapra, eligazgatjuk, hogy kerek legyen. Elosztunk rajta vékonyan némi pizzaszószt (recept lejjebb). Rászórjuk a kívánt feltétet, és kb. 10 perc alatt megsütjük.
Pizzaszósz
Hozzávalók 4 pizzára:
Elkészítés: A paradicsomot a fűszerekkel összeturmixoljuk, ízlés szerint sózzuk, ha nagyon savanyú, kevés cukrot adhatunk hozzá.
Tippek, trükkök