Írd be, mit keresel:

Egyedényes olcsó és egyszerű ételek egyetemistáknak

Fiatalság – bolondság, mondják, de az ifjúságnak nem csak bolondozás az élet, sok nehézséggel is meg kell küzdeniük, frappánsan feltalálni magukat, ami nem mindig egyszerű. Ha csak a legalapvetőbb dologra, a táplálkozásra gondolunk: hogyan oldja meg egy kollégista az egészséges, gyors és pénztárcabarát étkezéseket? Ehhez mutatunk tippeket, recepteket!

Cookta - 2017.01.09.
Egyedényes olcsó és egyszerű ételek egyetemistáknak

Ő az, aki mindig szalad, el van havazva, lapos a pénztárcája, de szüksége lenne olyan ételre, ami egészséges, feltölt energiával és lendületet ad, serkenti a szellemi frissességet, mindezt minimálisan felszerelt kollégiumi vagy albérleti konyhában… Ja, és persze olyan alapanyagokból, amelyek sokáig elállnak, olcsók, és bárhol beszerezhetők! Lássuk be, elég nagy kihívás ez minden olyan fiatalnak, aki nem otthon lakik, nem akar a menzán enni, és nem engedheti meg magának, hogy mindennap ételt rendeljen.

Ha van egy kis fazék és egy tűzhely, de legalább egy rezsó, akkor a dolog már nem reménytelen. A lényeg a kreativitás, néhány biztos alapanyag, és lehetőleg minél több fűszer, ami apránként összegyűjthető, sokáig eláll, és elképesztően változatossá teheti az ételeket. Alapnak tészta, rizs, kukoricadara, zabpehely, esetleg kuszkusz megfelel, emellett néhány konzerv, kukorica, lencse, bab, csicseriborsó – így ezeknél a főzést megspórolhatjuk –, tonhal, hámozott paradicsom, akár gomba is. A többit frissen érdemes venni – sajtot, tejterméket, pékárut, zöldséget és gyümölcsöt, illetve persze a húsféléket, mindig csak annyit, ami beláthatóan elfogy.

A legegyszerűbb, leggyorsabb és legtöbbször főzést sem igénylő étel a saláta, amire persze mondhatnánk, hogy jó, jó, de azzal mikor lakik jól az ember… Akkor, ha kerül bele valami tartalmas is, például lencse, csicseriborsó, vagy épp kuszkusz, amit csak forró vízzel le kell önteni, majd ha beszívta a folyadékot és megduzzadt, csak össze kell forgatni friss zöldekkel, ízesítőkkel.

Egy forró leves is könnyen és gyorsan összeállítható: a sajtkrémleves, a tojásleves, a gombaleves vagy a frankfurti leves is gyorsan és egyszerűen elkészül, de ha van egy rúdmixerünk, akkor bármilyen krémleves pikk-pakk megfőzhető, és egészséges alternatíva lehet.

Forrás:
Hámori Zsófia

A csirkemáj és a gomba is pénztárcabarát és gyorsan elkészülő alapanyag, külön-külön és együtt is jól szerepelhetnek egyszerű fogásokban. A resztelt májnál egyszerűbb nincs, de gombával együtt is megpárolhatjuk, finoman fűszerezve világbajnok és fehérjedús fogás. A gombapaprikás is gyorsan kész, de ragunak is készíthetjük, akár nagyobb mennyiségben, a maradékot másnap tésztaszószként is felhasználhatjuk.

Forrás:
Hámori Zsófia

A tészta is alapétel a kollégisták számára: tartalmas, laktató, finom, jól variálható, a legegyszerűbb sajtos tésztától a túrós csuszán át a tonhalas pennéig rengeteg lehetőség van, de akár egy kicsit bonyolultabb és elképesztően finom tésztás fogás is elkészülhet „egyedényes” változatban.

Forrás:
#lacafoz

Ha van serpenyőnk, akkor a mexikói ihletésű quesadilla, a töltött-sült tortilla is a villámfogások közé tartozik, sajt mellett szinte bármivel megtölthetjük, és 5 perc alatt kész a mexikói melegszendvicsünk. A serpenyő mindenképpen jól jöhet, hiszen ebben süthetünk tojást – omlettet, rántottát –, egy-egy szelet csirkemellet, ezek kiadósak, egészségesek és gyorsak, de még akár palacsintát vagy amerikai palacsintát is!

Megnézem >>

Megnézem >>
Forrás:
Alexandra.hu

Ez is érdekelhet: Az én alapszakácskönyvem

Sütés-főzés lépésről lépésre

Amikor Horváth Ilona több mint ötven éve megírta zseniális szakácskönyvét, még nem sejtette, hogy évtizedeken át ez lesz az, melyből a sütés-főzés tudományát nemzedékek sora tanulja meg. Ám az eltelt fél évszázad alatt sok minden változott a konyhán és környékén. Más lett a választék, beszerezhetők az egzotikus gyümölcsök, a tengeri herkentyűk, és sok egyéb is kapható, ami pár évtizede még elképzelhetetlen volt. Már azon sem lepődik meg senki, ha olasz lasagne, kínai édes-savanyú leves vagy éppen zamatos thai rizses csirke az ebéd. De nemcsak a szokásaink és a körülmények változtak, hanem a felfogásunk is: figyelünk, mi kerül a kosarunkba vagy a tányérunkra, tudatosabban étkezünk. Átértékelődött tehát sok minden.

Az én alapszakácskönyvem célja, hogy egy pillanatig sem feledve a magyar konyha számtalan kitűnő fogását és követendő hagyományait, az új kihívásoknak is megfeleljen. Így nemcsak a klasszikus hazai ételeket gyűjti össze, hanem sok-sok külföldi, de már itthon is rendszeresen főzött, mennyei specialitást.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.