Írd be, mit keresel:

Csöröge, a csodafánk

Még fel sem ocsúdtunk az ünnepekből, máris itt a leghosszabb ünnepi szezon, a farsang, és vele együtt az ellenállhatatlan fánk is! A kelt szalagos fánk ilyenkor a legkelendőbb, pedig van nekünk csörögénk is, ami sokkal egyszerűbb és gyorsabb, de legalább olyan finom!

Cookta - 2017.01.10.
Csöröge, a csodafánk

A csörögefánk, forgácsfánk vagy herőce néven is ismert finomság azoknak a kedvence, akik szeretik a ropogósabb édességeket. A csöröge ugyanúgy olajban sül, mint a kelt tésztából készülő szalagos fánk, csakhogy ebben nincs se élesztő, se sütőpor, nem kell attól tartani, hogy nem kel meg kellően. Ha néhány alapszabályt betartunk, akkor nagyon finom, könnyű, belül puha, kívül ropogós forgácsfánkot süthetünk.

A vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig, vagyis a húsvét előtti negyvenedik napig, a húshagyókeddet követő hamvazószerdáig tartó farsangi időszak ugyancsak hosszú, így érdemes minél többféle fánkot sütni – mindannyiunk örömére. A szalagos fánk mellett érdemes kipróbálni a gyors túrófánkot, a spanyolok kedvencét, a churrost, ami nálunk egyes régiókban tolófánkként ismert, de az almafánk és az égetett tésztával készülő egérke is bekerülhet a repertoárba. És persze kihagyhatatlan a csöröge is, az egyik legegyszerűbb fánkféle!

A forgácsfánk vagy csöröge egy kis odafigyeléssel szinte elronthatatlan, kiadós és gyors! Egy kis trükkel nem szívja magába az olajat, és a végeredmény egy aranybarnára sült, kívül ropogós, belül puha, porcukorba burkolt sütemény, ami a legfinomabb lekvárba mártogatva.

Mitől lesz tökéletes a csöröge?

  • A fánk tésztájába mindenképpen tegyünk egy kevés alkoholt, legjobb az illatos rum. Az alkoholtól könnyedebb, levegősebb lesz a tészta, és nem szívja meg magát zsiradékkal.
  • Nagyon fontos a tészta rövid pihentetése: ha 15-20 percet hűtőben állni hagyjuk, sokkal jobban tudunk dolgozni majd a tésztával, ropogósabb, levegősebb lesz.
  • Ahhoz, hogy könnyen és gyorsan süljön a tészta, elég forró olajban kell sütnünk a fánkokat, így egyrészt nem szívják meg magukat zsiradékkal, hanem a felületük rögtön sül, másrészt nem szabad hosszan sütni, mert akkor kiszáradnak, így duplán fontos a jó forró olaj. Úgy ellenőrizhetjük, hogy megfelelő-e a forrósága, hogy egy kis darabka tésztát lecsippentve és az olajba dobva azonnal sisteregve sülni kezd…
  • Kisebb adagokban süssük a fánkokat, mert ha egyszerre túl sokat teszünk bele, akkor visszahűti az olajat, és nem fog olyan szépen sülni… 3-4 darab mehet egyszerre, úgyis gyorsan sülnek!

Csörögefánk (forgácsfánk, herőce)

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 dl tejföl
  • 1 csapott evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás porcukor
  • 1 evőkanál rum
  • 3 tojássárga
  • csipet só
  • olaj a sütéshez

Valamint:

  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • lekvár a tálaláshoz

Elkészítés: A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és egy csipet sót, alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt, a rumot és az olvasztott, de már nem forró vajat. Alaposan összedolgozzuk, inkább lágyabb tésztát kell kapnunk. Fóliába csomagoljuk, és 15 percet hűtőben pihentetjük.

Ezután lisztezett munkafelületen a tésztát vékonyra nyújtjuk, rombuszokra vágjuk, mindegyik közepét hosszában is bemetsszük. A tészták egyik sarkát átdugjuk a hasítékon, és áthúzzuk, hogy elnyerje jellegzetes formáját.

Egy nagyobb edényben olajat melegítünk, ha jó forró, akkor a fánkokat kisebb adagokban megsütjük, ha szép piros az egyik oldala, akkor átfordítjuk. A megsült, aranybarna forgácsfánkokat szűrőkanállal alaposan lecsepegtetjük, majd konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja. 

A fánkok megszórásához a porcukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük, ezzel hintjük meg a csörögét, majd azon melegében lekvárral tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.