Néhány nemes alapanyaggal könnyen és gyorsan varázsolhatunk ünnepi és elképesztően elegáns desszertet. A mandula, a mazsola és a tokaji aszú hármasa garancia egy igazán extra minőségű, de nagyon egyszerű édességhez, ami bármilyen ünnepi asztalon megállja a helyét.
Nem szükséges sokféle réteg és íz, szín és máz, krém és textúra – sokszor a legegyszerűbb a legjobb, főleg akkor, ha olyan nemes alapanyagokkal dolgozunk, mint a mandula vagy a tokaji aszú. Egyikből sem kell túl sok, ráadásul a mandulás süti magában is megállja a helyét, de a tokajis mazsolamártással ünnepi desszertként is jól szerepel.
A sütemény maga egy őrölt mandulával és kis aszúval gazdagított piskóta, sokkal puhább, illatosabb, elegánsabb és izgalmasabb, mint a klasszikus piskóta, önmagában is nagyon finom, de a vajas-mazsolás öntettel, aminek legfontosabb szereplője a borkülönlegességnek számító tokaji aszú, felteszi a koronát: illatos, különleges, ünnepi – miközben szinte elronthatatlanul egyszerű!
Mandulás sütemény aszús mazsolamártással
Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
A mártáshoz:
Elkészítés: A kapcsos tortaformát kikenjük vajjal, majd egy kevés liszttel kiszórjuk. A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a cukorral, a vajjal és a mandulakivonattal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a finomra őrölt mandulát és a sütőporral elkevert lisztet, hozzákeverjük a bort is. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd ezt is óvatosan, hogy ne törjön össze, hozzáadjuk, összeforgatjuk.
A masszát beleöntjük a kivajazott tortaformába, és az előmelegített sütőben 5 percig 190 fokon, majd 25 percig 180 fokon készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
A mártáshoz a vajon világosra pirítjuk a lisztet, majd felöntjük a borral és a vízzel, hozzáadjuk a leöblített mazsolát és a cukrot, és lassú tűzön forraljuk, míg a mazsola megfő, és a mártás kellően besűrűsödik.
A mandulás sütit szeletelve tálaljuk, mellé kínáljuk a mazsolás mártást.
A receptet és a fotót Szabó Veronika küldte. Köszönjük!